Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Bruce Clarke

Debout.Be, straatkunst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de genocide in Rwanda

Sta op.be


Opstaan_Bruce-Clarke
Opstaan_Bruce-Clarke
Mannen op de been is een hedendaags kunstproject bedacht door de beeldend kunstenaar Bruce Clarke ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de genocide op de Tutsi's in Rwanda in 1994. Het project wil levensgrote figuren van mannen, vrouwen en kinderen schilderen - tot 10 meter hoog - op herdenkingsplaatsen en elders. Deze figuren zullen aan voorbijgangers verschijnen als stille maar belichaamde beelden, silhouetten geschetst maar assertief, anonieme maar vertrouwde personages, symbolen van de waardigheid van mensen geconfronteerd met de ontmenselijking die de genocide impliceerde. De bedoeling is om de verdwenen personen hun aanwezigheid terug te geven en de individualiteit van de slachtoffers te herstellen.

Muurkunst heeft het voordeel dat het voor iedereen toegankelijk is. Het doel is om vragen op te roepen bij de kijker, niet om ze te beantwoorden. Dit verbazingwekkende vermogen van het kunstwerk om de kijker te ondervragen is misschien wel de beste remedie tegen geheugenverlies. Artistieke voorstellingen zijn evenzeer een wapen tegen het vergeten als een echo van de strijd zelf. Kunstwerken, ongeacht hun aard of periode, helpen het geheugen op te bouwen, soms tot het punt dat ze jaren later de enige markering van een gebeurtenis zijn.





Opstaan.be_Bruce-Clarke2
Opstaan.be_Bruce-Clarke2

Presentatie van de projectsponsors


Muyira - Kunst en geheugen is een Belgische non-profitorganisatie waarvan de activiteiten zich richten op twee belangrijke gebieden. Het eerste gebied betreft de herinnering aan de misdaden van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Muyira biedt een waaier aan educatieve benaderingen waarbij artistieke expressie wordt gebruikt als middel om deze misdaden over te brengen en erover na te denken. De vereniging breidt haar activiteiten uit naar de strijd tegen alle vormen van racisme, vreemdelingenhaat, seksisme en homofobie. De tweede focus van de activiteiten van de vereniging is artistieke creatie en verspreiding in verschillende vormen.

Geboren in 1959 in Londen als kind van Zuid-Afrikaanse activisten die in 1958 verbannen werden, Bruce Clarke studeerde Fine Art aan de Leeds University in het Verenigd Koninkrijk voordat hij eind jaren 1980 naar Parijs verhuisde. Hij vecht tegen apartheid met zijn kunst en zijn penselen. Hij nam deel aan de tentoonstelling "Art Against Apartheid", naast kunstenaars als Hervé Di Rosa en Ernest Pignon-Ernest. Net als Ernest Pignon-Ernest is Bruce Clarke een militante en geëngageerde kunstenaar die nooit ophoudt de sociale rol van kunst en de politieke implicaties ervan in vraag te stellen.




Credits


Een project om Muyira - Kunst en geheugen in samenwerking met CURSUS Straatkunst van de Stad Brussel met de steun vanAfricalia en Promotie van Brussel binnen de Federatie Wallonië-Brussel. Speciale dank aan Tollens.

Dit project is een van de winnaars van deoproep tot het indienen van voorstellen 2018 van Africalia.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief