Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Mabele Eleki Lola, de aarde mooier dan het paradijs. Freddy Tsimba

36,00

SKU in-koli-jean-bofane Categorie Label

Beschrijving

Mede-uitgegeven door Kate'Art Editions en vzw Africalia in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren (België)

Onder de pen van In Koli Jean Bofane ontmoet Freddy Tsimba de dood, bekend als "Liwa". Het speelt zich af in een kerker tijdens de oorlog in Kisangani. Ze praten met elkaar. De kunstenaar onderhandelt over zijn leven, maar vooral over zijn werk, want hij creëert nieuwe figuren, dragers van leven en vrede. Als traditionele "Grote Smid" verandert Freddy Tsimba het metaal van het conflict (granaten, kapmessen) in ruw materiaal. Vrouwen, kinderen en mannen worden gebeeldhouwd uit de granaten die hij met gevaar voor eigen leven verzamelt op de slagvelden, of uit scharen die hij redt uit ziekenhuizen. Soms hersmelt en transformeert de kunstenaar dit door de oorlog aangetaste materiaal, zoals in zijn Rescapés-serie. Deze intense werken doen denken aan traditionele Afrikaanse maskers.

Voor de twee artiesten is het noodzakelijk om valse beloften te laten varen. De aarde staat absoluut boven alles. Tsimba's monumentale werken interageren met objecten uit de collecties van het Afrika Museum, Tervuren, België. De kunstenaar brengt een hommage aan het werk van de smid en de klassieke beeldhouwers.

Teksten : In Koli Jean Bofane, Pascal Blanchard, Henry Bundjoko en Bogumil Jewsiewicki

Technische gegevens

De editie is in 2 talen: Nederlands en Frans
Formaat: 29,5 x 19 cm - 144 pagina's - harde kaft
Aantal pagina's: 154 p.
Prijs: €36.00
ISBN : 978 2 87575 266 6
Publicatiedatum: 28 oktober 2020

Tentoonstelling

Catalogus van de tentoonstelling "Mabele eleki lola! La terre, plus belle que le paradis" in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, België, in samenwerking met Africalia, van 29.10.20 tot 21.02.21. Tentoonstelling over de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba samengesteld door de bekende Congolese schrijver In Koli Jean Bofane.

De tentoonstelling is een dialoog tussen de etnografische stukken van het museum (werken van klassieke Afrikaanse kunst) en het krachtige werk van Tsimba. Hij gebruikt grondstoffen die hij met gevaar voor eigen leven verzamelt: granaathulzen, kettingen, ziekenhuisscharen, kapmessen enzovoort. Al deze afgedankte voorwerpen zijn gebruikt en hebben een fascinerende lading. De stadskunstenaar drukt zijn bezorgdheid uit over het lot van de Democratische Republiek Congo (DRC) en getuigt van hedendaagse problemen zoals de komst van vluchtelingen. De reikwijdte van zijn werk is universeel: straatkinderen, geweld tegen vrouwen, de alomtegenwoordigheid van religie en opwekkingskerken in het leven en overleven van zijn tijdgenoten.

Freddy Tsimba (1967) is geboren en werkt in Kinshasa, DRC. Hij is een toonaangevend figuur in de hedendaagse Afrikaanse kunst en exposeerde onder andere in Kinshasa, Brussel, Basel en Parijs.

In Koli Jean Bofane werd geboren in Mbandaka in de DRC (1954). Hij woont in Brussel. Hij ontving talrijke prijzen voor zijn romans Congolese wiskunde (2008), Congo Inc. Testament van Bismarck (2014) en La Belle de Casa (2018) uitgegeven door Actes Sud en is bezig met de voorbereiding van zijn nieuwe roman Kannibaal natieeen van de hoofdpersonen is Freddy Tsimba.

Meer informatie over de tentoonstelling: https://expotsimba.africamuseum.be/fr/welcome

Bijkomende informatie

Gewicht 750 g

Vergelijkbare publicaties

Andere publicaties

Machini

21,00
Details
abonneer u op onze

Nieuwsbrief