Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Congo 50

14,00

SKU N.V.T. Categorie

Beschrijving

omslag_bd_congo50

omslag_bd_congo50

Het stripalbum Congo 50 bevat het werk van 8 Congolese striptekenaars van de vereniging BD Kin Label, wier talenten zijn samengebracht om de eerste vijftig jaar onafhankelijkheid van hun land, de Democratische Republiek Congo, te vieren.
Dit album richt zich tot een breed publiek, in het bijzonder jongeren, en is een gelegenheid om de vijftig jaar onafhankelijkheid van Congo te evoceren aan de hand van een dynamische vertelling, verdeeld in 8 delen van elk 6 pagina's. De lezer maakt kennis met deze halve eeuw aan de hand van de gebeurtenissen waarmee de hoofdpersonages worden geconfronteerd die de rode draad van het verhaal vormen, met name de tweeling Dipanda en Lipanda, een jongen en een meisje, gedoopt op 30 juni 1960, de dag waarop de nationale onafhankelijkheid werd uitgeroepen.

De 8 striptekenaars De auteurs die voor dit album gekozen zijn, zijn leden van de Association kinoise BD Kin Label en behoren tot verschillende artistieke generaties: Asimba Bathy (voor het eerste verhaal, Indépendance Chacha) - Cara Bulaya (voor het verhaal getiteld La longue marche) - Jules Baisolé (voor het verhaal getiteld Boum Yé !) - Didier Kawende (voor het verhaal getiteld Kin La Belle) - Fati Kabuika (voor het verhaal getiteld Les affaires) - Djemba Djeis (voor het verhaal getiteld Dans les camps) - Tetshim (voor het verhaal getiteld Retour à Lubumbashi) - Jason Kibiswa (voor het verhaal aan het einde van het album Bâtir l'avenir)

De geschiedenis wordt aangevuld met twee chronologieën, een politieke en een culturele, evenals een beschrijving van de evolutie van de verschillende vlaggen van het land als gevolg van de machtswisselingen in Congo. Op deze manier is de strip een educatief hulpmiddel, dat toch toegankelijk blijft voor het grote publiek en jongeren in het bijzonder.

Het script

De rode draad door het album is de tweeling Dipanda en Lipanda (en hun ouders in de eerste drie afleveringen).
Traditionele doop van een tweeling in een gezin uit de middenklasse in een volkswijk van Kinshasa ter ere van de onafhankelijkheid van Congo.
We volgen de gebeurtenissen in de loop van de tijd, verdeeld in acht delen over vijftig jaar, door de evolutie van de jongen en het meisje, getuigen in het begin en vervolgens acteurs die geconfronteerd worden met de min of meer gewelddadige gebeurtenissen die de sociale en politieke geschiedenis van hun land hebben getekend. Naarmate ze ouder worden, raken ze gescheiden om verschillende familiale, sociale, economische en politieke redenen in verschillende delen van Congo-Zaïre.
Al dit historische en sociale materiaal vormt de achtergrond voor acht scenario's, geknipt en getekend in verschillende grafische stijlen, maar aangepast aan de thema's, aan het einde van de workshop scenarioschrijven en tijdens de nauwkeurige controle van de productie van de getekende, geïnkte en ingekleurde platen door de acht striptekenaars. De tekenaars werden zorgvuldig gekozen vanwege hun talent en snelheid van uitvoering.
In het laatste verhaal komt de tweeling als familie samen in Kinshasa om hun 50ste verjaardag te vieren met hun kinderen en kleinkinderen. Tegelijkertijd vieren ze de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid en zetten ze de nieuwe Democratische Republiek Congo op weg naar de participatieve democratie waar de bevolking al zoveel jaren naar streeft...
Alain Brezault Coördinator scenarioschrijven

De strip kopen

Prijs: €14.00

Ontdek ook de strip Paul Panda Farnana, een vergeten leven van BD Kin Label.

Technische gegevens

De editie is beschikbaar in twee talen (Frans en Nederlands)
Formaat stripboek: 295 x 220 mm
Afdrukken in kleur
135 g papier / glanzend papier
Aantal pagina's: 56 pp
Uitgever: Africalia - Roularta Boeken
ISBN: 978-90-8679-346-4

Bijkomende informatie

Gewicht 515 g

Vergelijkbare publicaties

Andere publicaties

Machini

21,00
Details