Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

26 april - 11 mei

Afrika Filmfestival 2019

Afrika Filmfestival 2019

AFF_conferentie_2019
AFF_conferentie_2019
De internationale conferentie "Kunst, cultuur en media vermenselijken (Humanising art, culture and the media), georganiseerd door AFF en Africalia, richt zich op bewustwording en het delen van ervaringen die nodig zijn om een samenleving zonder discriminatie te creëren en om gelijkheid en identiteiten te ontwikkelen die verenigen in plaats van verdelen. Dit zijn de fundamentele waarden van elke samenleving waarin respect voor anderen en mensenrechten centraal staan.

Het thema van de conferentie van dit jaar is representaties van Afrikaanse vrouwen bezuiden de Sahara in cultuur, kunst en media (Afrikaans en niet-Afrikaans). Het kijkt naar het beeld en de rol van vrouwen in de audiovisuele wereld in Afrika en daarbuiten, inclusief de diaspora. Het doel is om een stem te geven aan degenen die gendergelijkheid en de emancipatie van Afrikaanse vrouwen bevorderen, wat betekent dat de legitimiteit van gendergelijkheidswaarden wordt versterkt door bekende genderongelijkheden en -kloven in kunst, cultuur en de media aan te pakken.

Het AFF heeft een internationaal panel samengesteld bestaande uit vrouwen van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora in Europa: Kemiyondo Coutinho (Oeganda), Liz Kilili (Kenia), Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe), Hélène Christelle Mungayende (Nederland) en Heleen Debeuckelaere (België). De bijeenkomst wordt gemodereerd door Ashika L. Singh.

Deze conferentie vindt plaats :

  • Vrijdag 26 april om 14u in het M - Museum in Leuven (Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven).
  • Zaterdag 27 april om 14u in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren).

De toegang is gratis!

Voor meer informatie: afrikafilmfestival.be


Presentatie van de panelleden

Helene Christelle Munganyende
25-jarige Nederlandse schrijfster en politicologe, geboren uit ouders van politieke vluchtelingen. Helene wordt vaak genoemd als een van de meest veelbelovende Nederlandse politieke commentatoren en feministische stemmen van haar generatie. Haar proza werd geselecteerd voor ZWART: een onlangs gepubliceerde bloemlezing ter promotie van opkomend Afrikaans literair talent in Nederland en België. Helene woont momenteel in Brussel en werkt aan haar eerste roman. Haar schrijfwerk richt zich op verhalen over thuiskomen in de diaspora.

Heleen Debeuckelaere
Heleen is schrijfster en organisator en woont en werkt in Brussel. Ze is stichtend lid van " Metis uit België "en medeoprichter van het mediakanaal Zwart spreekt Terug ".

Liz Kilili
Als artistiek directeur en cultureel manager is Liz de coördinator en oprichter van Garage voor creatieveneen van Africalia's partners in Kenia. In korte tijd heeft ze meer gedaan voor de creatieve industrie in Oost-Afrika dan anderen in hun hele leven. Haar originele idee, Creatives Garage, en haar vernieuwende festival, SondekaZe hebben projecten en bewegingen geleid die de creatieve industrie in staat hebben gesteld om te groeien in termen van beleid en productie, en dat blijven doen.

Tsitsi Dangarembga
Tsitsi, geboren in Mutoko, Zimbabwe, is een bekroond romanschrijver, filmmaker, toneelschrijver, dichter en activist. Ze richtte deInternationaal Filmfestival voor Vrouwenhet Zimbabwe Film Industry Development Platform (de belangrijkste professionele organisatie voor filmmakers in Zimbabwe) en de African Women Filmmakers' Hub.

Kemiyondo Coutinho
Kemiyondo staat op de Forbes Africa 30 under 30 lijst van jonge veranderaars en schrijft en treedt al op sinds haar 17e. Ze heeft talloze muziekvideo's geregisseerd voordat ze in 2018 haar eerste korte film "Kyenvu" uitbracht. Onlangs presenteerde ze haar film "GREEN" op het American Black Film Festival. Kemiyondo staat bekend om haar vele creatieve talenten en was te zien op CNN voor haar kunstwerken in de rubriek "African Voices" en op de BBC voor haar filmevenement "Kyenvu".

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief