Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Kunstenaars in residentie bij partners van het Belgische programma

Africalia ging de kunstenaars ontmoeten die een residentie hebben genomen bij onze partners van het Belgische programma, bij l'Atelier Graphoui en Wiels om meer te weten over hun artistieke achtergrond en praktijk, en over de ervaring van de residentie onder begeleiding van de partner.

2e portret, Steve Biko

Steve Biko weigert zich in een vakje te laten stoppen. Bestempel hem vooral niet als artiest, want voor hem beschikken artiesten over de kracht om het imaginaire en het materiële tot leven te wekken, om gedachten en gewetens in beweging te zetten, om de door het dominante discours verstikte stemmen opnieuw te laten weerklinken. Wie zich een kunstenaar noemt, moet hiertoe in staat zijn. Zijn artistieke expressies zijn divers. Hij was aanvankelijk tekenaar, maar ging later fotograferen geïnspireerd door zijn vader, die streed voor het zwart bewustzijn. Vandaag drukt hij zich uit via cinema, fotografie en poëzie

Zijn cinematografisch project wordt ondersteund door Africalia, in het kader van een montage-residentie en in partnerschap met Atelier Graphoui. Het verkent de hedendaagse realiteiten van het familiaal erfgoed en zet daarbij het vieren van voorouders en hun verwezenlijkingen centraal.

Steve Biko, afkomstig uit Kameroen, is eveneens de oprichter van Iris Africaine: een plek van residentie en verzet waar opkomende kunstenaars met elkaar kunnen uitwisselen en over de middelen beschikken om hun projecten te verwezenlijken. Hij laat zich als dusdanig inspireren door zijn eigen erfgoed. In een context waar je het moet doen met wat je voorhanden hebt, vindt hij de nodige motivatie om op zijn manier bij te dragen aan het cinematografische landschap van zijn geboortland en slaagt er zo in baas te blijven over zijn eigen verhalen

Zijn naam is een eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist en voor hem is elke artistieke praktijk, vanaf het prille begin, een daad van verzet.

Meer informatie over de film ‘La Graine et les choses’, momenteel in postproductie, is te vinden op de website van Atelier Graphoui. Het zaad en de dingen » momenteel in postproductie, is te vinden op de website van Atelier Graphoui.

Gesprek opgetekend door Norbert Nzarubara.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief