Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Winnaars van de oproep tot het indienen van voorstellen 2022

Oproep België 2022: Geselecteerde projecten

ECMS

oproep_02.png

"50 portretten, 50 verhalen van overdracht" door de vereniging Artfusion, Cécile Quenum, Nicole Letuppe en Ukeye

Dit project is een reflectie over het erfgoed, het geheugen en de identiteit van 50 Belgen die geboren en opgegroeid zijn in een postkoloniale context, van wie de ouders en grootouders in Afrika geboren en gewoond hebben en van wie ze rituelen, liederen, beelden en herinneringen geërfd hebben. Bij het project zullen ook 2 middelbare scholen betrokken worden, waar het project zal worden uitgelegd aan de leerlingen die vervolgens 50 vragen zullen stellen waarop de 50 gefotografeerde personen zullen antwoorden. Dit zal leiden tot de creatie van een mobiel interactief fresco van 50 foto's van deze Belgen, elk met een QR-code waarmee voorbijgangers de naam, het verhaal, het antwoord op 1 vraag en een element van het erfgoed (lied, vertelling) van elk personage kunnen te weten komen. De jury waardeerde vooral het innovatieve karakter van dit project, dat kunst en educatie combineert.

 

oproep_05.png

"ọkụ: Mettre en lumière nos lumières" door het Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations, Florence Akyams, Agnes Kena en de Vrienden van het Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations

Het doel van dit fototentoonstellingsproject is om de aandacht te vestigen op de Afrikaanse vrouwen die vóór ons vochten en zich verzetten voor hun vrijheid en emancipatie, evenals die van het Afrikaanse continent, en die licht werpen op onze strijd van vandaag. De jury was onder de indruk van de intergenerationele en intercontinentale benadering van het project.

 

oproep_04.png

"Generatierijkdom" van podcastproductiebedrijf CLNK

Het doel van dit podcastproject is het belichten van weinig bekende verhalen van 1e generatie Afrodescendenten en immigranten, het onthullen van verhalen die de waarde van deze bevolkingsgroep benadrukken en het geven van een stem aan onze ouderen, terwijl we hen confronteren met de volgende generaties. De jury was overtuigd door dit project, waarvan het thema perfect aansluit bij het thema van onze oproep en dat door zijn bestaan een onschatbare bron van archieven en dus van erfgoed zal worden.

 

 

oproep_03.png

"Koko, raconte-nous! door de vereniging Manguier en Fleurs

De tentoonstelling toont portretten van 12 vrouwen ouder dan 70 die in Congo geboren zijn. Het doel is om deze vrouwen in het middelpunt van de artistieke creatie te plaatsen en hen de hoofdrolspelers in de overdracht van kennis te maken, in plaats van medeplichtigen, door middel van een innovatieve combinatie van de kunsten van Kàsàlà en multidisciplinair theater: spraak, zang, muziek, dans en decorontwerp. De participatieve methodologie van dit project overtuigde onze jury.

 

 

oproep_06.png

"Nos errances" door productiemaatschappij Rumbacom

Sorana Munsya volgt de indrukwekkende carrière van Clémentine Faïk-Nzuji, een filologe, etnolinguïste, symbologe en onderzoekster in de fundamentele talen en culturen van Zwart Afrika. Ze zal deze voogdijfiguur naast andere Afro-vrouwelijke personages plaatsen, die elk een dialoog aangaan met de onderzoekster, waardoor haar verhaal in spanning komt te staan met de hedendaagse uitdagingen waarmee vrouwen van Afrikaanse afkomst in België geconfronteerd worden. De jury waardeerde het feit dat dit project de notie van voorouders en erfgoed opnieuw in vraag durft te stellen en tegelijkertijd het belangrijke werk van Clémentine Faïk-Nzuji in de verf zet.

 

 

oproep01.png

"Het culturele erfgoed van zwart Afrika ten dienste van jonge LGBTQIA+ mensen" door de vereniging CIPROC

Dit audiovisuele en poëtische project wil een einde maken aan de tegenstelling tussen 'Afrikaanse culturen' en LGBTQIA+ identiteiten door jongeren uit de diaspora de kans te geven hun erfgoed te verkennen, zich (opnieuw) toe te eigenen, te transformeren en door te geven in de vorm van audiovisuele en poëtische artistieke werken. De jury waardeerde het onderwerp van dit project, jonge LGBTQIA+ Afrodescendanten, en de decoloniale benadering ervan.

Leden van de jury

Kopano Maroga, gisteren
Arshia Azmat, Grafisch ontwerper, Onderzoeker, Cultureel coördinator, Verhalenverteller
Junior Akwety, singer-songwriter, acteur
Guido Convents, AFF
Marie-Reine Iyumva, KMMA
Celestina Jorge Vindes, Blues Nugget

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief