Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Oproep tot het indienen van voorstellen: co-creatie van ECMS-instrumenten

Winnaars van de oproep tot het indienen van voorstellen 2019

Winnaars 2019

1. De stad belichamen: FULU ACT

In de straten van Kinshasa, de op twee na dichtstbevolkte stad van het Afrikaanse continent, proberen kunstenaars mensen bewust te maken van de milieuproblemen waarmee hun medeburgers te maken hebben. In een veranderend stedelijk landschap stellen ze de overvloed aan gebruiksvoorwerpen in vraag en creëren ze ornamenten door ze te recycleren. Gegroepeerd in collectieven treden ze op in de straten van de Congolese hoofdstad en stellen ze maatschappelijke problemen zoals vervuiling, ontbossing en overconsumptie aan de kaak. Als erfgenamen van een stedelijke cultuur en een Afrikaanse symbolische traditie gaan deze kunstenaars de dialoog aan met de inwoners van hun stad om hun gedrag te veranderen.
 
Met het project Embodying the City wil het collectief Out of Focus de gedachten van deze kunstenaars overbrengen door middel van foto's, gekoppeld aan een reeks performances in de straten van Brussel. Door hun boodschappen over te brengen naar het Europese continent, benadrukt Out of Focus de onderlinge afhankelijkheid van onze economische systemen en de huidige ecologische problemen. Een paradox die kan worden samengevat door deze triviale vraag: hoe kan een land zonder industrie het slachtoffer worden van overconsumptie?

Sinds de Conferentie van Berlijn in 1884 loopt Congo voorop in de globalisering. De opkomst van het land als 's werelds grootste exporteur van coltan (een belangrijk mineraal in de bouw van smartphones) is daar het meest recente voorbeeld van. In de straten van Kinshasa, waar elk jaar honderdduizenden telefoons worden gedumpt, zien we de gevolgen van onze relatie met objecten en de wereld.

Door deze archetypes van Kinshasa naar de straten van Brussel te transponeren, brengt Embodying the City een onderwerp en een context samen die misschien niets met elkaar te maken lijken te hebben, maar intrinsiek met elkaar verbonden zijn. Deze confrontatie zal uiteindelijk leiden tot een bevraging van onze moderniteit.

Projectsponsor : Uit focus

2. Zwart spreekt terug: Palimpsest

Een palimpsest is een hergebruikt stuk handgeschreven perkament. De bovenste laag is eraf geschraapt zodat het perkament herschreven kan worden, omdat het geen waarde meer hecht aan de originele tekst. "Het behoudt het onderscheid tussen de afzonderlijke teksten, terwijl het de vervuiling van de ene door de andere blootlegt. Françoise Verges.

Hoe kunnen we het belang van de intergenerationele overdracht van kennis binnen de Afrikaanse diaspora beter beschrijven dan door middel van de vele beelden, gevoelens, liederen, saga's, etc. Dit zijn bouwstenen, methodes en een bron van kennis om een toekomst op te bouwen en samen van ons te laten horen. Laten we ze uitwisselen en met elkaar delen! "Palimpsest" verzamelt verhalen van ouderen uit de gemeenschap en presenteert ze in een vorm die toegankelijk is (video) voor de jongere generatie, met als doel de uitwisseling tussen generaties te bevorderen.

Projectsponsor : Zwart spreekt terug

3. Amaj Productions : Anane

Anane is een project in twee delen, met een documentaire en een theater/dansvoorstelling als de twee delen. Het eerste deel van 'Anane' is een documentaire waarin Adams Mensah Joffrey Anana volgt op zijn reis naar zijn moeder in Ghana om haar vragen te stellen. In 2016 maakte Adams een soortgelijke reis en documentaire over zijn zieke moeder, 'Me A Belgian, My Mother A Ghanaian'. In het tweede deel van het project zal Joffrey zijn ontdekkingen/ervaringen van zijn bezoek integreren in een theater/danssolo.

Door middel van een persoonlijk verhaal willen Adams en Joffrey het publiek een beter inzicht geven in wat migratie en opgroeien bij een gastgezin uit een andere cultuur met iemand kan doen. Een verhaal dat niet alleen voor lokaal gebruik is, maar herkenbaar is in verschillende contexten.

Projectsponsor : Amaj Producties

4. Publieke Acties vzw : Worden opgelegd

Het project Being Imposed Upon heeft een uitzonderlijke literaire benadering. Publieke Acties brengt reflecties over vrouw-zijn en zwart zijn van de mensen die echt het recht hebben om zich te uiten: zwarte vrouwen. Deze zijn samengebracht in een verzameling persoonlijke verhalen, journalistieke benaderingen, literaire non-fictie en poëzie over het onderwerp. Alles in onze twee landstalen onder leiding van twee redacteurs met een opmerkelijke staat van dienst: Gia Abrassart (Café Congo) en Heleen Debeuckelaere (BRUZZ, ZWART, De Standaard).

Opgelegd zijn verwijst naar de externe druk die op een persoon of een lichaam kan worden uitgeoefend. Maar het kan ook verwijzen naar de strikte grenzen die we trekken tussen vormen van kennisproductie en vormen van communicatie. In dit project worden deze grenzen overschreden en worden nieuwe verbanden gelegd tussen de verschillende genres. Persoonlijke verhalen worden gekoppeld aan academisch onderzoek, net als journalistieke benaderingen. Literaire fictie zal elementen van reportage bevatten en poëzie en journalistiek zullen hand in hand gaan. Inhoudelijk verwijst dit werk naar het concept van intersectionaliteit, maar in zijn vorm zal het dit concept ook uitdragen.

Projectsponsor : Publieke Acties vzw

5. Transe en Danse: Wie we zijn

Een meertalig danstheater, poppenspel en lied over migratie en migranten zonder papieren, in een volledig papieren decor met pop-ups, schaduwtheater en objecttheater. De personages, geïnspireerd op echte mensen, worden belichaamd door poppen van verschillende grootte, metaforen voor het onpersoonlijke opvangbeleid of voor het belang dat 'de ander' krijgt als je de deur opent en hem of haar leert kennen. Ze zijn voornamelijk gemaakt van papier en drukken zich uit met gebaren, woorden en zang. Het is een show die de menselijke klompjes laat zien van burgerlijke betrokkenheid, de waardigheid van migranten, hun ongelooflijke verhalen en de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd worden in hun thuisland, onderweg en in België.

Projectsponsor : Rust en dans

6. WARP: Bloeiend Ethiopië

VG: Flowering Ethiopia is een kunstproject dat deel uitmaakt van de tentoonstelling Coup de Ville 020 in Sint-Niklaas. Kunstenaar Ermias Kifleyesus maakt nieuwe werken (tekeningen, schilderijen, collages, video's) geïnspireerd op de bloementeelt in Ethiopië.
Op basis van een veldstudie onderzoekt de kunstenaar deze succesvolle en niet-traditionele exportactiviteit vanuit sociaal, ecologisch en economisch oogpunt. De nadruk ligt op participatieve creaties, in samenwerking met bezoekers en het publiek.

Projectsponsor : WARP

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief