Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Récréâtrales 2016, kunstenaars uit het Grote Merengebied

Kunstenaars uit het gebied van de Grote Meren waren aanwezig op Récréâtrales. Ze vertellen ons over hun deelname aan het Pan-Afrikaanse theaterfestival in Ouagadougou.

Les Récréâtrales 2016 verwelkomde kunstenaars uit Afrika en de rest van de wereld via het Elan-programma. Onder hen waren auteur David Ilunga uit de DRC, regisseur Freddy Sabimbona uit Burundi en actrice Martine Umulisa uit Rwanda. Allemaal zien ze hun bezoek aan Ouagadougou als een kans voor uitwisseling en wederzijdse verrijking.

Freddy Sabimbona legt uit: "Het is een ongelooflijke kans om samen te werken met mensen uit Benin, Togo, Congo en Burkina Faso. En dat creëert bruggen tussen onze landen en een openheid naar de culturele spelers in West-Afrika die we voorheen niet hadden. Het is een kans om veel mensen te ontmoeten en partnerschappen aan te gaan".

Om meer te weten te komen over deze drie ambassadeurs van het theater van de Grote Meren en alle voordelen die ze halen uit hun aanwezigheid op Les Récréâtrales, lees het artikel van Saïdou Alcény BARRY hieronder of download het in pdf-formaat op klik hier.


Récréâtrales 2016, kunstenaars uit het Grote Merengebied

Kunstenaars uit de Grote Meren waren aanwezig op de Récréâtrales. Ze vertellen over hun deelname aan het Pan-Afrikaanse Theaterfestival in Ouagadougou.

De Récréâtrales 2016, gehouden in Ouagadougou van 29 november tot 5 oktober 2016, verwelkomde kunstenaars uit Afrika en de hele wereld. Africalia, partner van Kartelhet initiatief achter dit culturele evenement, organiseerde een ontmoeting tussen acteurs uit het Grote Merengebied en de rest van de wereld in Ouagadougou. Toneelschrijver David Ilunga uit de Democratische Republiek Congo, regisseur Freddy Sabimbona uit Burundi en actrice Martine Umulisa uit Rwanda waren allemaal aanwezig op dit grote theaterevenement.

David Ilunga, een jonge toneelschrijver, neemt voor de tweede keer deel aan het Elan des Récréâtrales programma. Dit jaar presenteert hij zijn stuk Ladingafschaffing dat verhaalt over de wederwaardigheden van een Congolese illegale immigrant in Brussel na de terroristische aanslagen. Het stuk werd voorgelezen op de binnenplaats van Koné aan een multicultureel publiek dat moest lachen om de komische situaties en het venijnige beeld dat het personage schetst van Congolezen en Belgen. David is ook acteur in Leuk hondjegeschreven door Hakim Bah en geregisseerd door Aristide Tarnagda. Hij speelt de vader van de jonge Ortie naast Martine Umulisa, die de moeder speelt.

De Congolese toneelschrijver is lid van de Teermac des Auteurseen culturele structuur in Kinsasha die zich richt op het bevorderen van toneelschrijven. Hij ziet zijn bezoek aan Ouagadougou als een kans voor uitwisseling en wederzijdse verrijking. " Ik neem deel aan Récréâtrales Elan, een laboratorium voor dramaonderzoek dat acteurs, regisseurs, decorontwerpers en performers samenbrengt om een voorstelling te maken. Het is een creatief laboratorium dat elk lid verrijkt omdat het ervaren beoefenaars en beginners samenbrengt". Dit laboratorium is belangrijk voor hem omdat het hem toelaat zijn artistieke aanpak in vraag te stellen, na te denken over zijn praktijk als acteur en vooral als auteur. "Ik ontdekte het landschapstheater, dat bestaat uit het opvoeren van een stuk in situ, in de omgeving waarin het wordt opgevoerd, zonder decorstukken mee te brengen. En omdat Tarmac des Auteurs in een volkswijk van Kinsasha ligt, hebben we ook een sociale basis. We kunnen ons dus baseren op het idee van Récréâtrales om theater bij mensen thuis op te voeren, terwijl we het aanpassen aan de sociale realiteit van Kin, dat een monster van een stad is."

Freddy Sabimbona is twee maanden in Ouaga geweest om het toneelstuk te regisseren Les Sansgeschreven door Alidou K. Ouédraogo. " Het is een ongelooflijke kans om samen te werken met mensen uit Benin, Togo, Congo en Burkina Faso, en we putten uit al deze ervaringen. En dat creëert bruggen tussen onze landen en een openheid naar de culturele spelers in West-Afrika die we voorheen niet hadden. Het is een kans om veel mensen te ontmoeten en partnerschappen aan te gaan. "

De Burundese directeur, die het festival organiseert Buja zonder taboe dat nu aan zijn tweede jaar bezig is, is erg geïnteresseerd in de ervaring van theater in de klas als een manier om de cirkel van elitair theater te doorbreken en het toegankelijk te maken voor de arbeidersklasse. " In Burundi wordt theater opgevoerd in theaters en het zou goed zijn om het daar weg te halen en in de gemeenschap te brengen. "zegt Freddy.

Hij is erg trots dat Ajax Nzeyimana, de eerste decorontwerper van Burundi, deelneemt aan Les Récréâtrales om zijn vaardigheden te vergroten door contact met andere decorontwerpers en om de ervaring die hij hier heeft opgedaan te kunnen delen met toekomstige decorontwerpers in Burundi.

Martine Umulisa, actrice en medeoprichtster van Kaami Arts, een organisatie die kinderen laat kennismaken met theater, bracht Kinyarwandese liederen naar de tentoonstelling. Leuk hondje. Zo heeft ze onbewust een lied uit Rwanda naar Ouaga getransponeerd, want op de binnenplaats waar het stuk wordt opgevoerd, hebben de kinderen de liedjes geleerd en zingen ze terwijl ze traditionele Rwandese danspassen schetsen.

Ze is Les Récréâtrales dankbaar dat ze haar een nieuw leven als actrice hebben gegeven. Ze had al een paar jaar niet meer op het podium gestaan, omdat ze het druk had met de administratie van Kaami Arts, het trainen van jonge acteurs en het regisseren van voorstellingen voor jongeren.

Deze drie ambassadeurs van het theater uit de regio van de Grote Meren vertellen ons snel welke voordelen ze halen uit hun aanwezigheid op Les Récréâtrales, maar ze vergeten te vermelden wat ze meebrengen naar dit grote "rendez-vous van geven en ontvangen". Door middel van hun creaties brengen ze de humor en nukkigheid van Congo, de Ubuntu van Rwanda en de geest van veerkracht van de mensen van Burundi.

Kortom, deze kunstenaars uit de regio van de Grote Meren brengen bijzondere culturele waarden en kleuren met zich mee en hun aanwezigheid helpt om van Récréâtrales een artistieke regenboog te maken. De schoonheid van een tapijt zit in de verscheidenheid van zijn kleuren," zei de Malinese schrijver Amadou Hampathé Bâ. Deze waarheid over weven geldt ook voor menselijke en artistieke ontmoetingen zoals Récréâtrales.
Saïdou Alcény BARRY

Zevende thema en patchwork

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief