Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Geselecteerde projecten uit de oproep tot het indienen van voorstellen voor het programma België 2024.

Na beraadslaging door onze jury delen we graag met jullie de projecten die zijn geselecteerd naar aanleiding van onze oproep tot het indienen van voorstellen voor 2024,onze successen vieren als onderdeel van het Internationale Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst, dat in 2013 werd uitgeroepen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hartelijk dank aan alle projectleiders die hun voorstellen hebben ingediend.

En Lettres Noires

En Lettres Noires wordt de grootste bijeenkomst ooit van vrouwelijke dichters van Afro-afkomst in Franstalig België, en een viering van het talent dat de meest prestigieuze prijzen in de Belgische literatuur heeft gewonnen. Dit uitzonderlijke evenement zal gepaard gaan met de publicatie van een poëziebundel met de teksten van de vrouwelijke dichters die dit decennium hun stempel hebben gedrukt. 

De jury was overtuigd door de wens van het project om deze vrouwelijke dichters te eren, die sindsdien de weg hebben vrijgemaakt voor zoveel anderen. 

Projectsponsor: L-SLAM

Tendre Septembre 

Het doel van "Tendre Septembre - Nos enfants ces génies" is om kinderen aan te moedigen hun positieve emoties, zoals vreugde en trots, te verkennen en te uiten, evenals de gevoelens van moed die ze in hun leven hebben ervaren. De pandemie en studies hebben aangetoond dat de last van het ouderschap ook vandaag nog op de schouders van de moeders rust. Daarom zal op de tweede dag van dit eerste evenement een voorstelling te zien zijn die gebaseerd is op interviews met Rita, de moeder van de jonge Mathis, een 9-jarige zwarte jongen die het slachtoffer werd van een mogelijk dodelijke dwangtechniek in het bijzijn van zijn moeder op het terrein van zijn school in september 2023.  

Het tweedaagse evenement overtuigde de jury door de strijd van Afro-afkomstige moeders te vieren en te benadrukken. 

Projectsponsor: Miss Pilipili 

Afrique Lyrique 

Het project "Afrique Lyrique" wil vrouwelijke operazangeressen van Afrikaanse origine eren en meer bekendheid geven met gratis concerten in prestigieuze en emblematische locaties in Brussel en Namen.  

Dit project overtuigde de jury unaniem omdat het wil bijdragen tot de artistieke erkenning van Afrikaanse kunstenaars en hun duurzame vestiging op de Belgische kunstscène in een domein waar ze nog steeds ondervertegenwoordigd zijn. 

Projectsponsor: Pizzicato

En attendant que tout soit possible 

"En attendant que tout soit possible" is de naam van het programma dat de vzw Cassonade organiseert ter voorbereiding van de opening van "Alwakan", een nieuwe culturele ontmoetingsplaats in Molenbeek. In het kader van het Decennium van de Mensen van Afrikaanse Afkomst heeft Cassonade ervoor gekozen om Afro-afkomstige en opkomende artiesten op de Brusselse scène te eren.  

De jury was overtuigd door dit project, dat de komst van een nieuw, innovatief cultureel centrum op de Brusselse scène inluidt. 

Projectsponsor: Cassonade 

BO Backstage 

BO Backstage is een fictieve korte film die het verhaal vertelt van BO, een succesvolle komiek midden in een identiteitscrisis, terwijl ze zich voorbereidt op een optreden tijdens de Comedy Marathon.  

De jury was onder de indruk van het vermogen van de film om het succes van de hoofdpersoon te laten zien en tegelijkertijd de obstakels die haar in de weg staan te benadrukken. De jury wilde ook graag dit jonge productiebedrijf steunen dat is opgericht door twee vrouwen van Afrikaanse afkomst. 

Projectsponsor: Winnie Productie 

Living Concert, Living Legend

Als onderdeel van het project "Living Concert, Living Legends" organiseert Rataplan, in samenwerking met Junior Akwety en Aminata Barry, een serie gratis maandelijkse akoestische muziekconcerten voor opkomende en gevestigde Afrikaanse artiesten op Rataplans thuislocatie (het café de rencontre). Rataplan ziet dit als een kans om verschillende geluiden en muzikale verhalen te delen met een breed publiek. En om een antwoord te geven op de vraag "wat is jazz"?  

De jury was overtuigd door de ambitie om een brug te slaan tussen het gebruikelijke jazzpubliek, buurtbewoners, jongeren en Afrikaanse gemeenschappen.  

Projectsponsor: Rataplan 

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief