Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Paul Panda Farnana

Paul Panda Farnana, een leven toegewijd aan mensenrechten en Canon van Vlaanderen.

Canon van Vlaanderen

Paul Panda Farnana M'Fumu werd in 1888 of 1890 (?) geboren in het gekoloniseerde Congo en kwam als kind in 1895 aan in België, waar hij het geluk had om een opleiding te volgen aan het Athénée Royal d'Elsene en vervolgens te slagen voor het toelatingsexamen van het Institut Royal d'Horticulture in Vilvoorde, waar hij met grote onderscheiding afstudeerde.

Zo werd hij de eerste Congolees die een diploma hoger onderwijs behaalde in België, wat hij afrondde met een opleiding landbouwkunde aan de École supérieure de Nogent-sur-Marne, nabij Parijs.

Toen hij in 1909 terugkeerde naar Congo, werkte hij voor de Belgische koloniale staat als landbouwingenieur. Hij werd geconfronteerd met segregatie en discriminatie van hem en zijn Congolese medeburgers door de koloniale autoriteiten.

Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, sloot Paul Panda Farnana zich aan bij het Congolese vrijwilligerskorps en werd hij zelfs krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Na zijn terugkeer van het slagveld, aangemoedigd door de opkomst van het pan-Afrikanisme, richtte Paul Panda Farnana in 1919 de 1ste Congolese vereniging op, de Union Congolaise. Het was de eerste antiracistische vereniging in België die ijverde voor de sociale en culturele rechten van de Congolezen, met bijzondere aandacht voor de Congolese veteranen, maar ook voor politieke rechten en de emancipatie van het Congolese volk.planche_paul_panda.png

Ondanks zijn weinig bekende geschiedenis heeft Paul Panda Farnana ongetwijfeld een erfenis achtergelaten door zijn vastberadenheid en zijn strijd voor de sociale en politieke rechten van het Congolese volk. Als leidende figuur in de strijd om het Congolese volk te bevrijden van het juk van de Belgische koloniale overheersing, verscheen hij onlangs in de " Canon van Vlaanderen "Hiermee onderstreepte hij de omvang van zijn nalatenschap aan de geschiedenis van Vlaanderen en België.

Dompel jezelf onder in het verhaal van Paul Panda Farnana door middel van strips, Paul Panda Farnana, een vergeten leven verkrijgbaar in onze winkel.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief