Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Africalia mobiliteitssubsidie

Africalia-beurshouders op Fespaco 2023

Fespaco 2023

Ontdek de feedback van Haissetu Sembunu Bianca lid van Yolé!Africa en Justine Bitagoje, beurshouder van het Pasacc-Bu-programma.

fb_img_1684661806497.jpg“In het begin was het een beetje ingewikkeld omdat het een enorme wereld is. Je kent niemand, er wordt niets van tevoren voor je gepland. We moeten proberen mensen te ontmoeten, mensen te targeten die interessant zijn voor het werk dat we bij Yolé!Africa doen. Het kostte me een dag of twee, maar daarna begon ik meer dan tien mensen te ontmoeten, waaronder producenten en regisseurs met wie ik interessante discussies had.

Mijn aandachtspunt was ons trainingsprogramma, alternatief voor tv, ondersteund door met name Africalia. Bij dit programma betrekken wij filmprofessionals om diverse trainingen te geven. Ik kijk ook films met het oog op het plannen van vertoningen voor het programma; de bijeenkomsten van Ishango, gewijd aan het opnieuw bedenken van de plaats van kunst in de hedendaagse wereld.

Naar Yole! Afrika begeleiden wij ook jongeren die films maken. Op fespaco aanwezig zijn was een kans om manieren te vinden om deze films te distribueren

Deelnemen aan dit festival betekent dat je je echt openstelt voor de wereld, voor de pan-Afrikaanse wereld. Dankzij deze mobiliteitsbeurs kon ik ons werk positioneren in relatie tot wat elders in Afrika wordt gedaan en bruggen slaan tussen structuren voor toekomstige samenwerkingen. Bedankt Africalia! »

justine_bitagoye.jpg

Justine Bitagoye is een Burundese journaliste en filmmaakster. Volgens haar is Fespaco een belangrijk instrument voor de creatie en distributie van Afrikaanse cinema. "Het is een eer om te kunnen deelnemen dankzij Africalia via het Pasacc-bu project. Deze kans op mobiliteit heeft me in staat gesteld om de mogelijkheden uit te breiden, want als filmprofessional in Burundi hebben we niet de kans om een netwerk op te bouwen, met andere creatievelingen te praten en bioscopen te bezoeken. We hebben niet de gewoonte om naar de bioscoop te gaan zoals de Burkinezen, die hun bioscopen vullen. Een paar jaar geleden had ik de kans om hier in Ougadougou een documentaire te presenteren. Het was een herontdekking en het stelde me in staat om opnieuw in contact te komen met filmmakers met wie ik alle contact had verloren, en ik merkte de enorme stap voorwaarts die tussen ons is gemaakt, maar het moedigt me aan om in 2025 terug te komen met iets om te presenteren".

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief