Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Programma voor cultuurbeheer in Rwanda

Jezelf beter uitrusten en structureren om jezelf effectiever te verdedigen

Afsluitend symposium

De 15 en 16 oktober 2021In Kigali vond een symposium plaats over de ontwikkeling van culturele en creatieve industrieën. Het symposium maakte deel uit van een opleidingsprogramma over de ontwikkeling en het beheer van culturele projecten dat door Africalia werd opgezet in het kader van zijn programma in Rwanda. Het symposium werd bijgewoond door deskundigen uit Benin, Burkina Faso, Tanzania, Tunesië en Zimbabwe, naast hun Rwandese collega's.

dsc_7149.jpg

De deelnemers luisterden naar presentaties over het verband tussen cultuur en duurzame ontwikkeling, met specifieke ervaringen uit de lokale Rwandese context. De culturele ontwikkelingsinitiatieven van de Rwandese overheid werden gepresenteerd en besproken. De aanwezigheid van Jerome Kajuga, programmamanager bij de Nationale Commissie voor UNESCO in Rwanda, gaf de deelnemers een beter begrip van de rol van cultuur in ontwikkeling. 2005 Unesco-verdrag over diversiteit en de initiatieven van Rwanda op dit gebied. De twee meest recente rapporten van Rwanda over dit onderwerp waren het onderwerp van een levendige discussie tussen de culturele spelers en de presentator. De interventies werden nog levendiger door de tussenkomst van de directeur-generaal van de Rwandese Academie voor Cultureel Erfgoed, de nieuwe instelling van het ministerie dat belast is met erfgoed en culturele industrieën. Robert Masozera, die verantwoordelijk is voor de instelling, legde de missies en activiteiten uit. De instelling mag dan wel nieuw zijn, maar ze is begonnen met pogingen om culturele spelers te verenigen, zodat ze rechtstreeks in contact kunnen treden met de overkoepelende organisaties. Haar eerste verzoek is om deelnemers uit te nodigen om lid te worden van bedrijfsfederaties. In het Kinyarwanda hield hij een pleidooi over het belang van samenwerking en het versterken van kunstenaarsfederaties in Rwanda. Het symposium werd bijgewoond door de hoofden van de podiumkunstfederaties en de voorzitter van de Rwanda Arts Council.

dsc_7163.jpg

Het symposium was ook een gelegenheid voor de voorzitter van de Société de gestion des droits des auteurs, Jean de Dieu Turnimana, en zijn collega van de Rwanda Développement Board, Yvette Tumukunde, om de kwestie van auteursrechten te bespreken, met speciale aandacht voor de toetreding en bescherming van auteursrechten in Rwanda. Veel culturele actoren betreurden het gebrek aan informatie over deze kwestie in Rwanda en riepen op tot veel meer communicatie en actie van de kant van de samenleving, zodat kunstenaars echt kunnen profiteren van hun auteursrechten.

Maar hoe verdien je de kost in deze sector in Rwanda? ? Twee kunstenaars bespraken hun aanpak en bedrijfsmodel. Moise Turahirwa, een jonge stylist en oprichter van Moshions aarzelde niet om zijn ervaring met de deelnemers te delen. Voor hem is hard werken, opleiding en vooral het Rwandese culturele erfgoed de sleutel tot succes. Moshions bestaat nu 5 jaar en onder zijn klanten bevinden zich nu de president van de Republiek, de First Lady en de secretaris-generaal van de Organisation Internationale de la Francophonie (OIF). Hij legde uit dat succes voortkomt uit goed werk en voortdurend leren. Michael SengaziDe komiek, die de RFI comedy prijs heeft gewonnen, en zijn manager Jérôme Ndamaga legden hun businessmodel uit aan de deelnemers, zonder de tegenslagen die ze hebben ondervonden te verdoezelen. Deze liggen aan de basis van vele andere successen. Het symposium eindigde met de belangrijkste resolutie om platforms op te zetten voor regelmatige ontmoetingen tussen culturele spelers en overheidsinstanties.

Verhaal door Espera DonouvossiHoofd van het cultuurbeheerprogramma dat is opgezet door Africalia in Rwanda.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief