Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN IN BELGIË 2020

Winnaars oproep tot het indienen van voorstellen België 2020 bekendgemaakt

De winnaars van de derde oproep tot het indienen van voorstellen zijn bekendgemaakt

Kuchukua Hatua: De de-objectivering van zwarte vrouwelijkheid door de kracht van de erotiek

67460187_2566027173428391_8502483577475170304_o-2.png Kuchukua Hatua is een non-profitorganisatie die de cultuur van Afrika en zijn diaspora wil promoten en gebruiken als een middel om bewustzijn te creëren.

Kuchukua Hatua brengt 7 kunstenaars samen om kunstwerken te maken gebaseerd op Aurdrey Lorde's speech "The Erotic". Deze werken zullen vervolgens tentoongesteld worden. Deze tentoonstelling zal fungeren als een educatieve ruimte waar verschillende workshops worden aangeboden. Tijdens de opening zal er een rondetafelgesprek plaatsvinden over de objectivering van zwarte vrouwelijkheid. Aan de hand van deze discussie zal de context van de tentoonstelling worden besproken, evenals de noodzaak om deze kwestie aan te pakken. De workshops op de volgende dagen worden rond dezelfde thema's georganiseerd.

In de hedendaagse samenleving worden zwarte vrouwen nog steeds geobjectiveerd en gehyperseksualiseerd. Deze objectivering creëert niet alleen stereotypen, maar maakt zwarte vrouwen ook kwetsbaarder voor seksueel misbruik. Kuchukua Hatua brengt met kunst het onderliggende mechanisme in kaart dat zich manifesteert in deze objectivering. Daarnaast wil de organisatie met deze tentoonstelling zwarte vrouwelijkheid eren en representatief en inclusief maken. Deze tentoonstelling geeft ruimte, tijd en ruimte om zwarte vrouwelijkheid in al haar complexiteiten en dimensies te omarmen.

Mandji - Luister naar diversiteit!

120265379_10159988414255730_2322583842330772925_o-2.jpg

MANDJi is een Belgische non-profitorganisatie die al 10 jaar muzikale artiesten in Afrika begeleidt en ondersteunt via verschillende activiteiten zoals masterclasses en workshops. Ze organiseert ook culturele evenementen in België om het publiek en culturele professionals de kans te geven nieuwe muzikale projecten en nieuwe talenten met een link naar Afrika te ontdekken.

"Écoute la diversité" wil mensen bewust maken van culturele vermenging en de vooroordelen die de meeste mensen hebben over mensen van het Afrikaanse continent. Zangeres Shama BONGO - uit Congo Brazzaville - en DJ en geluidscomponist Rokia BAMBA - uit Mali - bundelen hun krachten om een geluidsbank te creëren die het publiek via een koptelefoon kan beluisteren. Rond deze activiteit zullen workshops worden georganiseerd, waarbij het publiek de kans krijgt om zichzelf vragen te stellen. Door naar deze geluidsinstrumenten te luisteren, de groep te vertellen wat ze in hen wakker hebben gemaakt en de feedback zonder oordeel te analyseren, worden de deelnemers betrokken bij een proces van reflectie en sociale transformatie.
Het algemene thema van het voorstel is een reflectie over tolerantie, wederzijds respect en de wereld van morgen. Voor de projectleiders is het door de tijd te nemen om te inventariseren wat we vinden in wat we 'onze rugzak van het leven' noemen, door de tijd te nemen om de emoties die deze liedjes, teksten en geluidseffecten oproepen in vraag te stellen, dat we onze eigen introspectie kunnen maken. De workshops zijn gericht op volwassenen die in teams werken met mensen van verschillende culturele achtergronden en op volwassenen die werken met/voor een gemengd publiek.

Source Plurielle - Welkom bij ons thuis: Een show en praktische, reflectieve workshops over de verbindingen tussen Europa en Afrika in het verleden en nu

29541846_159003878119090_1843150831561540820_n.png
Source Plurielle is een artistiek platform dat educatieve en culturele ondersteuning biedt met als doel mensen, met name kinderen en tieners, te helpen hun potentieel te verwezenlijken. Het multidisciplinaire team bestaat uit kunstenaars, artistieke begeleiders en opvoeders, en werkt voornamelijk via artistieke activiteiten: podiumkunsten, beeldende kunsten en audiovisuele kunsten.

Welkom bij ons thuis: A performance and practical, reflective workshops on the past-present connections between Europe and Africa" is een pakket dat :

  • Welcome Home" van en over Apollinaire Djouomou, een voorstelling op het kruispunt van storytelling en theater, waarin een man met een complexe identiteit wordt geportretteerd.
  • Een eendaags bezoek aan het AfricaMuseum om inzicht te krijgen in de koloniale en postkoloniale geschiedenis.
  • Een inleidende workshop over de orale traditie en Afrikaanse literatuur om de vraag te onderzoeken hoe verhalen en geschiedenis worden doorgegeven.
  • Een workshop verbaal steekspel in de klas: debatteren over de eerder gestelde vragen over de onderlinge afhankelijkheid tussen Afrika en Europa.

Het algemene thema van het project omvat de historische banden tussen Europa en Afrika, vroeger en nu, en de constructie van meervoudige identiteiten. Het project richt zich in de eerste plaats op tieners tussen 14 en 18 jaar en wil jongeren bewust maken van en onderwijzen over mondiale onderlinge afhankelijkheid, en meer specifiek de onderlinge afhankelijkheid tussen Europa en Afrika, om hen te helpen deze complexe mechanismen (cultureel, economisch en historisch) beter te begrijpen en om hen aan te moedigen als verantwoordelijke burgers op te treden zodat ze kunnen bijdragen aan een eerlijkere en duurzamere wereld.

Mòsso : Sika

mosso.png

Mòsso is een non-profitorganisatie die in 2014 werd opgericht met als doel hedendaagse kunst uit Afrika, de Caraïben, de Stille Oceaan en Latijns-Amerika te onderzoeken en erover na te denken, en de internationale artistieke samenwerking tussen Europa en deze landen op een duurzame basis te ontwikkelen. Het doel van de organisatie is om zichtbaarheid te geven aan opkomende kunstenaars die in België wonen en hen te ondersteunen, om actuele culturele innovaties te promoten en om artistieke projecten uit te voeren rond actuele milieu- en maatschappelijke uitdagingen.

Het 'Sika'-project, dat 'goud' betekent in de Akan-talen, brengt Pierre-Philippe Ayoh Kré Duchâtelet, grafisch ontwerper, medeoprichter van de Villa Hermosa studio en docent aan de ERG, evenals de non-profitorganisatie, samen om een papieren editie van vier nummers van een tijdschrift te ontwerpen met foto's, teksten van sociologen, antropologen en filosofen, en bijdragen van kunstenaars die zich bezighouden met de politieke, culturele en economische overheersing van westerse landen over de landen van het Mondiale Zuiden. Elk nummer zal worden geproduceerd door een ander redactieteam bestaande uit 3 visuele en geluidskunstenaars, curatoren en schrijvers die in België en/of op het continent wonen. Elke publicatie zal gepaard gaan met een publieke performance in België, die live zal worden uitgezonden op de sociale netwerken van Mòsso, en met podcasts met geluidsstukken en interviews met de kunstenaars die deelnemen aan het project.

Het is een curatoriële ruimte gericht op 18-35-jarigen, die de mogelijkheid biedt om na te denken over de verhoudingen tussen Noord en Zuid vanuit een mondiaal, ethisch en ecologisch perspectief, met hedendaagse visuele en geluidscreaties van de Afrikaanse diaspora, Afro-kunstenaars en kunstenaars die op het Afrikaanse continent wonen. Het project stelt ook de vraag naar meer ecologische en ethische praktijken. Sika moedigt mondiaal burgerschap aan door een project voor te stellen dat de capaciteit heeft om artistieke inhoud te creëren ondanks de afstand, de gesloten grenzen en de opeenvolgende beperkingen die in 2021 zullen blijven bestaan.

MDF Het Label : Zusterschap

mdf_logo20199_copy_1_.jpg
De organisatie fungeert als brug tussen degenen die betrokken zijn bij Afro-Caribische dansbewegingen in Europa, Afrika en het Caribisch gebied. Het doel: de toegang tot de bron vergemakkelijken om onze culturele en technische kennis te verbeteren en deze dansen en culturen beter te promoten om de toe-eigening van deze dansen en de verarming van culturen te voorkomen. MDF The Studio promoot cultuur vanuit een intercultureel, intersectioneel en dekoloniaal perspectief door middel van cursussen, workshops, conferenties, culturele reizen, voorstellingen en trainingen.

Sinds juni 2020 brengt MDF twee keer per maand Afro-Caribische vrouwen samen om Afro-Caribische dansen te oefenen. Naar aanleiding van deze ervaring wil de organisatie een collectief oprichten onder de naam "Sisterhood", dat vrouwen zal samenbrengen die van Afro-Caribische dans houden, met als doel een show te creëren over het Afrikaanse erfgoed van dancehall, waarbij Afrikaanse dansen en Caribische dansen uit hun verschillende erfgoed worden gecombineerd. Dit proces zal leiden tot de creatie van een ruimte waar deze vrouwen collectief hun ervaringen in vraag stellen, hun kennis delen en verrijken. Het zal worden onderbroken door de organisatie van workshops onder leiding van gerenommeerde dansers uit Afrika en het Caribisch gebied. Het collectief, de dansers en choreografen van de non-profit organisatie zullen in creatieve residenties werken met percussiemuzikanten en een componist.

De presentatie van dit stuk op bekende Belgische podia zal de aandacht vestigen op de plaats van de Afrodescendant-vrouwen in onze samenleving en, meer in het algemeen, op de plaats van hun cultureel erfgoed via de dans. Het toont ook de rijkdom en complexiteit van deze dansen en muziek, het product van een wereldwijde koloniale geschiedenis, en de impact van hedendaagse praktijken erop. Het doel van MDF The Studio is om de stereotiepe beelden van Afrika en het Caribisch gebied bij het grote publiek te bestrijden.

De Verhalenwerf Intercultureel: LUISTER naar mijn STEM

verhalenwerf.png
De Verhalenwerf intercultureel vzw is een vrijwilligersorganisatie die bruggen bouwt tussen mensen, gemeenschappen en culturen met verhalen als basis. De vertellers en hun verhalen komen uit verschillende culturen en talen. Zij geloven dat verhalen het erfgoed van de wereld zijn, het basisvoedsel en het geheugen van de mensheid.

"LUISTER naar mijn STEM / ECOUTE ma VOIX" wil Afro-Belgische verhalenvertellers en beeldende kunstenaars een stem geven om de heilzame en sociaal verrijkende kracht van interculturele uitwisseling in de verf te zetten, aan de hand van concrete en goed gekozen voorbeelden uit de geschiedenis en de hedendaagse praktijk. De Verhalenwerf Interculturele doet dit in een vertelvoorstelling voor alle leeftijden en met workshops wereldburgerschap voor kinderen en jongeren, de wereldburgers van morgen. Deze voorstellingen en workshops worden opgevoerd en begeleid door duo's van een nieuwe en een oude Belg, die aan de hand van verhalen, getuigenissen, brieven, gedichten, spreuken, schilderijen, foto's, cartoons, kortfilms en interactieve oefeningen en opdrachten in woord en beeld de historische verantwoordelijkheid van België tegenover Centraal-Afrika en het onontbeerlijke dekolonisatieproces kritisch onder de loep nemen.

Het hoofdthema van "LUISTER naar mijn STEM / ECOUTE ma VOIX" is interculturele uitwisseling, vroeger, nu en in de toekomst, als een positief verhaal en een verrijking voor de samenleving. Wederzijdse ontmoeting, uitwisseling, begrip en respect zijn de sleutelwoorden om door middel van best practices en interactieve missies zo concreet mogelijk samen te werken aan een nieuw, normaal en eigentijds wereldburgerschap. Het project bestaat uit een voorbereidings- en studiegedeelte, het hoofdgedeelte met de vertelvoorstelling en workshops voor basis- en middelbare scholen, en een afsluitende studiedag.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief