Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Tentoonstelling WIELS

WIELS tentoonstelling - Meervoudige transmissies: kunst in het afropolitaanse tijdperk

Meervoudige transmissies: kunst in het afropolitaanse tijdperk

WIELS_meervoudige-transmissies--art-in-de-grootstedelijke-periode
WIELS_meervoudige-zendingen-in-de-stedelijke-periode
Groepstentoonstellingen Meervoudige transmissies: kunst in het afropolitaanse tijdperk (Multiple Transmissions: Art in the Afropolitan Age) vertrekt van de Afrikaanse kunstenaars die tussen 2015 en 2019 deelnamen aan het residentieprogramma van WIELS. Residenties maken nu integraal deel uit van het mondiale artistieke landschap en zetten kunstenaars over de hele wereld in beweging, waarbij ze voor een bepaalde periode worden ondergedompeld in een bepaalde plaats. Kunstenaars, en Afrikaanse kunstenaars in het bijzonder, zijn opeenvolgende bewoners geworden van verschillende plaatsen en steden: ze zijn "kunstenaars" geworden. Afropolitanen ". Het concept is voornamelijk ontwikkeld door de denker Achille Mbembe en verwijst naar de transnationale culturen en esthetica van de 21e eeuw die zichzelf als Afrikaans identificeren. Zowel binnen als buiten het continent hebben de fysieke en mentale routes van deze kunstenaars radicaal pluriforme geografieën ontwikkeld. De werken van de residenten, gecreëerd tussen Kinshasa, Lubumbashi, Johannesburg en Brussel, worden hier gepresenteerd naast andere artistieke praktijken die evenzeer doordrongen zijn van deze globale bewegingen.

De verdienste van afropolitisme is dat het ons dwingt om de veelheid aan transversale en mondiale invloeden en erfenissen van de hedendaagse Afrikaanse kunstenaars te erkennen. In een tijd waarin politieke regimes over de hele wereld getuige zijn van een alarmerende toename van xenofobie, waarin overal grenzen worden opgeworpen en migranten worden achtergelaten om te sterven op de kusten van Europa, biedt het afropolitisme een formidabel model voor het overstijgen van geografieën, nationaliteiten, talen en tijdzones.

Kunstenaars : Nelson Makengo, Jean Katambayi, Georges Senga, Sinzo Aanza, Simnikiwe Buhlungu, Emeka Ogboh, Pamela Phatsimo Sunstrum en Pélagie Gbaguidi.

Curator : Sandrine Colard

Praktische informatie


Opening: 24.05.2019, 20.00-10.00 uur
Tentoonstellingsdata : 25.05 > 18.08.2019
Open voor zaken: Dinsdag t/m zondag, 11.00 - 18.00 uur
Locatie: WIELS, Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel
Voor meer informatie: www.wiels.orgCredits


Met de steun van : Africalia, Imane Farès Gallery (Parijs), Tiwani Gallery (Londen).
Nelson Makengo's nieuwe productie wordt ondersteund door Argos, Centrum voor Audiovisuele Kunst.
In samenwerking met : La Biennale de Lubumbashi en Picha.
In het kader van : Brussels Art Summit.

(Tekst van WIELS : www.wiels.org)

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief