Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Theater

Ontmoeting met Israël Tshipamba Mouckounay

Teermac des Auteurs

Na twee jaar van gezondheidscrisis die ons beroofde van ontmoetingen en uitwisselingen met partners in het veld, was het bezoek aan Israël een gelegenheid voor de nieuwe leden van het team om meer te weten te komen over Tarmac des Auteurs, de impact die de gezondheidscrisis heeft gehad op hun activiteiten en de vooruitzichten voor de komende maanden in afwachting van het nieuwe meerjarenprogramma 2022-2026.

Le Tarmac des Auteurs is een zeskoppige structuur die door de artistiek directeur wordt omschreven als een culturele ruimte die is ontworpen als een incubator voor theater. "We ondersteunen toneelschrijvers, jonge gezelschappen en jonge kunstenaars die verder willen op de weg naar professionaliteit. Ze krijgen een platform op de festivals die worden georganiseerd en de Tarmac biedt ook opleidingen aan in theatergerelateerde beroepen.

De effectieve samenwerking met Africalia begon in 2009. Dit was het begin van de structurering van Tarmac des Auteurs en de theatersector in de Democratische Republiek Congo. Voorheen was de samenwerking ad hoc, op projectbasis. En vandaag kunnen we zien dat deze vrij solide en duurzame samenwerking met Africalia zijn vruchten heeft afgeworpen, want, zegt hij, van de 10 theaterprofessionals in Congo hebben er 8 de Tarmac des Auteurs doorlopen in verschillende theatergerelateerde disciplines. Bovendien heeft de samenwerking geholpen om het operationele team van Tarmac des Auteurs te versterken dankzij de verschillende opleidingen die Africalia heeft gegeven om de vaardigheden van het managementteam te verbeteren. Het heeft het project ook een zekere geloofwaardigheid gegeven bij andere potentiële donoren.

Maar net als alle spelers in de culturele sector over de hele wereld heeft ook de Tarmac des Auteurs te lijden gehad onder de gevolgen van de gezondheidscrisis, en de eerste effecten zijn gevoeld door het publiek.

Het verlies van de gewoonte om elkaar te ontmoeten en te ontmoeten

De Tarmac des Auteurs ligt in de gemeente Kintambo, op de grens tussen de stad en het platteland. Voor de pandemie betekende deze specifieke en gunstige locatie dat publiek met verschillende sociaaleconomische achtergronden in de Tarmac kon samenkomen voor theatervoorstellingen. Helaas hebben twee opeenvolgende jaren van inactiviteit ervoor gezorgd dat de gewoonte om samen te komen en zich te mengen verloren is gegaan. Beperkingen van de overheid op het aantal toeschouwers en sluitingen van zalen hebben ook een rem gezet op de organisatie van bepaalde activiteiten, om nog maar te zwijgen van de inkomstenderving die daaruit voortvloeide. Financiering voor projecten die van tevoren was veiliggesteld, is verloren gegaan.dsc_6871.jpg

Geen probleem. De gezondheidscrisis heeft de Tarmac des Auteurs het digitale tijdperk ingeduwd. In 2020 kon het voorleesfestival zelfs voor het eerst op de radio plaatsvinden. Tegelijkertijd toonde het festival aan dat het, om een valse start te voorkomen wanneer het weer van start gaat, ook zal moeten vertrouwen op de impact van de digitalisering, een grote uitdaging voor de toekomstige programmering met het oog op het winnen van zichtbaarheid en het uitbreiden van het publiek.

Terwijl hij ironiseert over de files waar de inwoners van Kinshasa dagelijks mee te maken hebben, merkt Israel op: "Kinshasa is een stad met veel files. Mensen brengen veel tijd door in hun auto omdat het zo druk is. Ik denk dat als er een goed theaterprogramma wordt uitgezonden op de radio, de mensen het zullen volgen omdat ze dan in hun auto zitten. En radio is een instrument dat overal in het land wordt gebruikt. Er is overal radio in Congo.

Aan de ene kant vragen mensen om culturele activiteiten, ondanks het gebrek aan proactiviteit als het gaat om het bezoeken van culturele evenementen. Digitale technologie zal een uitstekende manier zijn om nieuw publiek aan te trekken. Anderzijds zal de grootste uitdaging voor de Congolese culturele scène tijdens dit herstel de ontwikkeling van alternatieve distributiekanalen voor producties zijn.

De Tarmac des Auteurs is de ruggengraat

Gevraagd naar de positie van de vereniging Tarmac des Auteurs in de Congolese theaterscene, antwoordt Israël met onbedaarlijke trots: "De Tarmac des Auteurs is de ruggengraat! De organisatie ondersteunt en ontwikkelt theaterinitiatieven. Een grote meerderheid van de artiesten en acteurs die vandaag naam maken, zijn via de Tarmac begonnen. Hun missie is niet om eindproducten aan te bieden, integendeel. "Daarom moet Africalia ons de komende jaren blijven steunen.

Tot slot ziet de toekomst van de vereniging er veelbelovend uit, met verschillende projecten in de maak achter het geplooide gordijn van het Tarmac des Auteurs podium. Een toneelstuk in opdracht van de Haïtiaanse regisseur Guy Régis Junior zal binnenkort beginnen aan een schrijfresidentie, over de relikwieën van Lumumba. De 10e editie van het theaterfestival "ça se passe à Kin" is gepland van 1 tot 7 juni 2022, samen met de 3e promotie van het opkomende theaterproject in samenwerking met het Théâtre de la Ville de Liège, tv-serieprojecten en films, en niet te vergeten de regionale mobiliteit met artiesten uit onder andere Rwanda en Congo Brazzaville, want de mobiliteit van artiesten in de regio is erg belangrijk voor de promotie van hun producties, hoewel deze mobiliteit wordt verzwakt door administratieve rompslomp, vooral met betrekking tot visa en de hoge transportkosten.

Opkomend theaterproject = Een regeling om kunstenaars te ondersteunen die hun eerste artistieke stappen willen zetten binnen een professioneel en vakkundig kader, uitmondend in een programma als onderdeel van het theaterseizoen.

Interview door Norbert Nzarubara
Brusselop 28 maart 2022.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief