Gedurende enkele maanden werden in een Whatsapp-groep levendige discussies gevoerd over de teksten van de auteurs die geprogrammeerd zouden worden. Hoewel er geen thema werd opgelegd, kwamen er als vanzelf enkele rode draden naar voren voor dit programma: vrouwenrechten, kinderrechten en een politieke dimensie rond goed bestuur en democratie. Israël merkt op dat er een duidelijke en veronderstelde wens was om Afrikaanse auteurs voorrang te geven, omdat volgens hem Westerse auteurs andere platforms tot hun beschikking hebben om hun geschriften te tonen en zichzelf bekend te maken, in tegenstelling tot Afrikaanse auteurs.
Les rencontres dramaturgiques de Kinshasa is een uniek festival in zijn soort in de regio van de Grote Meren, omdat er geen festival bestaat dat gewijd is aan geënsceneerde lezingen. Het publiek kwam elke avond opdagen. De kunstenaars in residentie voor het festival van dit jaar deden echt aan outreach in de wijk Kitambo aan de rand van Kinshasa, waar de Tarmac des auteurs is gevestigd. Ze nodigden mensen uit om op bepaalde avonden naar de open repetities te komen kijken en creëerden zo een gevoel van nieuwsgierigheid bij het publiek, dat bijna elke avond kwam opdagen.
Een ander aspect van dit festival is een educatieve aanpak gericht op jonge stagiairs van de Tarmac, schrijvers en studenten van kunstscholen, zowel in scenografie als drama. Zij worden in hun opleiding bijgestaan door de twee curatoren en decorontwerper Yoris Van Den Houte.
De samenwerking tussen Tarmac des Auteurs en Africalia heeft ertoe geleid dat sommige van de auteurs die op het festival worden voorgedragen in hun beginperiode ook door Tarmac des Auteurs werden gesteund. Dit laat zien hoe belangrijk het is om jonge mensen te blijven steunen, vooral jonge creatieve schrijvers in de Democratische Republiek Congo, die, zoals Israël aangeeft, de overgrote meerderheid van de bevolking van het land uitmaken.
Op de vraag wat hij graag zou zien in toekomstige edities van het festival, verklaart hij dat hij graag zou zien dat het nog populairder wordt, dankzij een bredere verspreiding, met name op de radio en in de nieuwe media.
Interview door Norbert Nzarubara