Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Africalia Opleiding Subsidie

Africalia beurs voor opleiding

Subsidie Africalia

Freddy Sabimbona komt oorspronkelijk uit Burundi. Hij behaalde zijn Europese diploma in de administratie van culturele projecten aan devereniging Marcel Hicter in juni 2021 in Delphi, Griekenland. Marcel Hicter is een vereniging voor permanente vorming, erkend door de Federatie Wallonië-Brussel, met als doel het promoten en sensibiliseren van de culturele democratie in de Federatie Wallonië-Brussel, in Europa en internationaal, en het opleiden van culturele professionals in het beheer en de administratie van culturele projecten. Europees diploma in cultureel beheer.

portret.jpg

Maar," legt Freddy Sambibona uit, "in werkelijkheid is het anderhalf jaar. "Voordat we worden toegelaten om het Europese diploma te halen, moeten we een project presenteren dat valt binnen het kader van samenwerking tussen partners, een relevant project met een sociale en culturele impact, onder toezicht van de directeur van de Marcel Hicter Foundation, Jean Pierre Deru, om ervoor te zorgen dat we een zinvol project indienen".

Freddy Sabimbona had het volgende te zeggen over de ervaring: " De rol van het Europees Diploma is op verschillende niveaus enorm voor me geweest, omdat ik mezelf in vraag heb gesteld over mijn beroep, mijn kunst en de manier waarop ik de kunstsector als geheel zag, zowel in Burundi als elders. Ik zal nooit dankbaar genoeg zijn voor de ontmoetingen, discussies en bezoeken die we hebben gemaakt en die mijn ogen hebben geopend voor veel dingen, zoals het belang van het cultuurbeleid van een land, of het prachtige bezoek dat we hebben gebracht aan Booksar in Kroatië, dat mijn werk enorm heeft beïnvloed, zowel inhoudelijk als qua vorm.
Vóór het Europese diploma was ik acteur, regisseur en festivalmanager, maar nu ik alles wat ik dit jaar heb geleerd heb gehoord en verwerkt, ben ik een fervent verdediger van cultuur als geheel en ik ben niet van plan het daarbij te laten. Bedankt voor deze prachtige "Destabilisatie".
"

Hadassa is de andere kunstenaar van het continent die de kans kreeg om haar vaardigheden in België te perfectioneren dankzij een Africalia-beurs aan het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) voor twee jaar in Gent. Hadassa komt oorspronkelijk uit Congo en omschrijft zichzelf als beeldend kunstenaar. Met een bachelordiploma criminologie van de universiteit van Lubumbashi stelde ze in 2019 tentoon in Wiels op het einde van een kunstenaarsresidentie en nam ze deel aan de 5th en 6th editie van de Biënnale van Lubumbashi. Zijn werk is gepubliceerd in de New York Times, gewijd aan de 6e editie van de Biënnale van Lubumbashi.th editie van de Biënnale van Lubumbashi.

identiteit_sumilacra_22.jpg
Identiteit Simulacre, performance. Foto door Dani Gherca

Over haar ervaring bij HISK: "Ik hoorde voor het eerst over HISK toen ik in 2019 in België was tijdens mijn residentie in WIELS en tijdens een gesprek met Toma MUTEBA. Ik was heel nieuwsgierig. Ik durfde me vooral kandidaat te stellen voor dit programma omdat het voor ons Afrikanen ontoegankelijk is door de beperkingen in verband met onder andere inschrijvingsgeld en de moeilijkheden om een visum te krijgen. Desondanks kreeg ik steun van de organisaties via welke ik kon exposeren of residenties kon doen, waardoor ik begin 2020 mijn residentieprogramma kon starten als eerste kunstenaar uit Sub-Sahara Afrika en Congo in het HISK.

Het is een tweejarig programma gebaseerd op twee componenten. Studiopraktijk in hedendaagse productie en een geavanceerd postdoctoraal programma gebaseerd op uitwisselingen tussen de gastdocenten, bestaande uit kunstprofessionals, en de kunstenaars in residentie, bekend als kandidaat-laureaten.

Deze onderzoeksresidentie in het HISK gaf me ook de tijd om na te denken over mijn artistieke praktijk en om een discours over mijn werk te ontwikkelen. De uitwisselingen met de kunstprofessionals die hun ervaring en kennis kwamen delen waren ook erg verrijkend. Een belangrijk detail voor mij in deze cursus is ook de mogelijkheid die mijn bij HISK behaalde certificaat mij later zal bieden. Ik ben dan gekwalificeerd om overal ter wereld les te geven, zodat ik de opgedane kennis kan doorgeven aan mijn landgenoten in Congo en overal elders op het Afrikaanse continent.

Hadassa bereidt een tentoonstelling voor, " Configuraties"In cultureel centrum Strombeek van 23 oktober tot 15 december 2021.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief