Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

Africalia Opleiding Subsidie

Subsidie Africalia

Subsidie Africalia

portret.jpgFreddy Sabimbona komt uit Burundi. Hij behaalde zijn Europees diploma in de administratie van culturele projecten aan devereniging Marcel Hicter in juni 2021 in Delphi, Griekenland. Marcel Hicter is een vereniging voor permanente vorming, erkend door de Federatie Walloniƫ-Brussel, met als doel het promoten en sensibiliseren van de culturele democratie in de Federatie Walloniƫ-Brussel, in Europa en internationaal, en het opleiden van culturele professionals in het beheer en de administratie van culturele projecten.

Deze eenjarige opleiding wordt afgesloten met de uitreiking van een Europees diploma in cultureel beheer.

Maar," legt Freddy Sambibona uit, "in werkelijkheid is het anderhalf jaar. "Voordat we worden toegelaten om het Europese diploma te halen, moeten we een project presenteren dat valt binnen het kader van samenwerking tussen partners, een relevant project met een sociale en culturele impact, onder toezicht van de directeur van de Marcel Hicter Foundation, Jean Pierre Deru, om ervoor te zorgen dat we een zinvol project indienen".

Freddy Sabimbona had het volgende te zeggen over de ervaring: " De rol van het Europees Diploma is op verschillende niveaus enorm voor me geweest, omdat ik mezelf in vraag heb gesteld over mijn beroep, mijn kunst en de manier waarop ik de kunstsector als geheel zag, zowel in Burundi als elders. Ik zal nooit dankbaar genoeg zijn voor de ontmoetingen, discussies en bezoeken die we hebben gemaakt en die mijn ogen hebben geopend voor veel dingen, zoals het belang van het cultuurbeleid van een land, of het prachtige bezoek dat we hebben gebracht aan Booksar in KroatiĆ«, dat mijn werk enorm heeft beĆÆnvloed, zowel inhoudelijk als qua vorm.
VĆ³Ć³r het Europese diploma was ik acteur, regisseur en festivalmanager, maar nu ik alles wat ik dit jaar heb geleerd heb gehoord en verwerkt, ben ik een fervent verdediger van cultuur als geheel en ik ben niet van plan het daarbij te laten. Bedankt voor deze prachtige "Destabilisatie".
"

identiteit_sumilacra_22.jpg
Hadassa Ngamba studio HISK 2021. foto Ā© Aziz HazaraHadassa Ngambais de andere artiest van het continent die de kans kreeg om zijn vaardigheden te verbeteren in BelgiĆ« dankzij een Africalia-beurs aan HISK(Hoger Instituut voor Schone Kunsten) voor twee jaar in Gent. Hadassa komt oorspronkelijk uit Congo en omschrijft zichzelf als beeldend kunstenaar. Ze heeft een bachelor in criminologie van de universiteit van Lubumbashi en exposeerde in de WIELS in 2019 aan het einde van een kunstenaarsresidentie en nam deel aan de 5e en 6e editie van de Lubumbashi BiĆ«nnale. Zijn werk is gepubliceerd in de New York Times gewijd aan de 6e editie van de Lubumbashi BiĆ«nnale.

Over haar ervaring bij HISK: "Ik hoorde voor het eerst over HISK toen ik in 2019 in Belgiƫ was tijdens mijn residentie in WIELS en tijdens een gesprek met Toma MUTEBA. Ik was heel nieuwsgierig. Ik durfde me vooral kandidaat te stellen voor dit programma omdat het voor ons Afrikanen ontoegankelijk is door de beperkingen in verband met onder andere inschrijvingsgeld en de moeilijkheden om een visum te krijgen. Desondanks kreeg ik steun van de organisaties via welke ik kon exposeren of residenties kon doen, waardoor ik begin 2020 mijn residentieprogramma kon starten als eerste kunstenaar uit Sub-Sahara Afrika en Congo in het HISK.

Het is een tweejarig programma gebaseerd op twee componenten. Studiopraktijk in hedendaagse productie en een geavanceerd postdoctoraal programma gebaseerd op uitwisselingen tussen de gastdocenten, bestaande uit kunstprofessionals, en de kunstenaars in residentie, bekend als kandidaat-laureaten.

Deze onderzoeksresidentie in het HISK gaf me ook de tijd om na te denken over mijn artistieke praktijk en om een discours over mijn werk te ontwikkelen. De uitwisselingen met de kunstprofessionals die hun ervaring en kennis kwamen delen waren ook erg verrijkend. Een belangrijk detail voor mij in deze cursus is ook de mogelijkheid die mijn bij HISK behaalde certificaat mij later zal bieden. Ik ben dan gekwalificeerd om overal ter wereld les te geven, zodat ik de opgedane kennis kan doorgeven aan mijn landgenoten in Congo en overal elders op het Afrikaanse continent.

Hadassa bereidt een tentoonstelling voor, " Configuraties"In cultureel centrum Strombeek van 23 oktober tot 15 december 2021.
[nl]portret.jpgFreddy Sabimbona is Burundees en behaalde zijn Europees diploma in cultureel projectmanagement , uitgereikt door de vereniging Marcel Hicterin juni 2021 in Delphi, Griekenland. Marcel Hicter is een permanente onderwijsvereniging, erkend door de Federatie Walloniƫ-Brussel. De missie van Marcel Hicter is het bevorderen van culturele democratie in de Federatie Walloniƫ-Brussel, in Europa en daarbuiten, en het helpen van professionals in de culturele sector bij hun werk in het veld en bij het beheer van culturele projecten.
De opleiding duurt Ć©Ć©n jaar en leidt op tot een Europees diplomahttps://fondation-hicter.org/en/cultural-trainings/european-diploma/ in cultureel beheer.

Maar, zegt Freddy Sambibona, het zal nog een half jaar duren. "Want voordat we worden toegelaten tot de opleiding, moeten we een project indienen dat past in het kader van samenwerkingen met andere partners, een relevant project met een sociale en culturele impact onder toezicht van de directeur van de Marcel Hicter stichting, Jean Pierre Deru, om er zeker van te zijn dat we een zinvol project indienen".

Freddy Sabimbona over deze ervaring : " De rol van het Europees Diploma is op verschillende niveaus enorm voor me geweest, omdat ik mezelf in vraag heb gesteld over mijn beroep, mijn kunst en de manier waarop ik de kunstsector als geheel zag, zowel in Burundi als elders. Ik zal nooit dankbaar genoeg zijn voor de ontmoetingen, discussies en bezoeken die we hebben gemaakt en die mijn ogen hebben geopend voor veel dingen, zoals het belang van het cultuurbeleid van een land, of het prachtige bezoek dat we hebben gebracht aan Booksar in KroatiĆ«, dat mijn werk enorm heeft beĆÆnvloed, zowel inhoudelijk als qua vorm.
VĆ³Ć³r het Europese diploma was ik acteur, regisseur en festivalmanager, maar sinds kort, nu ik alles wat ik dit jaar heb geleerd heb gehoord en verwerkt, ben ik een fervent verdediger van cultuur als geheel en ik ben niet van plan het daarbij te laten. Bedankt voor deze prachtige " Destabilisatie
"

identiteit_sumilacra_22.jpgHadassa Ngamba is een andere artieste die dankzij een Africalia-beurs een residentie van twee jaar genoot aan het HISK(Hoger Instituut voor Schone Kunsten). Hadassa komt oorspronkelijk uit Congo en omschrijft zichzelf als beeldend kunstenaar. Ze behaalde een bachelor in criminologie aan de universiteit van Lubumbashi en exposeerde in 2019 in WIELS aan het einde van een kunstenaarsresidentie. Ze nam ook deel aan de 5e en 6e editie van de Biƫnnale van Lubumbashi. Zijn werk werd gepubliceerd in de New York Times, die ook deel uitmaakte van de 6e editie van de Biƫnnale van Lubumbashi.

Over haar ervaring bij HISK: " Ik hoorde over HISK toen ik in 2019 in Belgiƫ was tijdens mijn residentie in WIELS en tijdens een gesprek met Toma MUTEBA. Dit was nieuw voor mij. Ik moet betrokken raken bij dit programma, omdat het voor ons Afrikaners een uiterst belangrijk programma is, maar ook vanwege de technische vereisten en de manieren waarop het ons een visie geeft. Desondanks werd ik gesteund door de organisaties waarmee ierder samenwerkte, in tentoonstellingen of residenties. Daarna, in 2020, begon ik mijn residentieprogramma in het HISK, als eerste kunstenaar in Afrika ten zuiden van de Sahara en Congo.

Het is een tweejarig programma bestaande uit twee luiken: enerzijds de techniek van een hedendaagse productiestudio en anderzijds een postdoctorale opleiding waarin uitwisseling tussen gastdocenten, bestaande uit kunstprofessionals en kunstenaars in residentie genaamd Candidates Laureates, centraal staat.

De onderzoeksresidentie in het HISK gaf me de tijd om na te denken over mijn artistieke praktijken en om een discours over mijn werk te ontwikkelen. Ook de uitwisselingen met de kunstprofessionals die hun ervaring en kennis kwamen delen, hebben mij veel inspiratie gegeven. Een van de belangrijkste details voor mij in deze cursus zijn de richtlijnen die ik later van mijn HISK behaalde certificering heb gekregen. Ik weet zeker dat ik nog veel werk te doen heb en dat ik mijn huisbazen in Congo en andere mensen op het Afrikaanse continent het voordeel kan geven van het goede werk dat ik heb gedaan.

Hadassa is op dit moment de tentoonstelling "Configuraties" aan het voorbereiden dat plaats zal vinden in het cultureel centrum van Strombeek van 23 oktober tot 15 december 2021.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief