20 april - 5 mei

Afrika Filmfestival 2018

België

Afrika Filmfestival 2018


Afrika Filmfestival (AFF) vindt plaats van 20 april tot 5 mei 2018 in Leuven.

Verscheidene activiteiten zijn gepland voor het 2018 festival als onderdeel van de samenwerking tussen AFF en Africalia:

  • De conferentie “Humanizing Culture, Art & Media: How and why images, produced by Africans, find an (their) audience?”.
  • Fototentoonstelling van Yasser Booley.
  • Slam Poetry Night: We Are Womanists.

Conferentie “Humanizing Culture, Art & Media: How and why images, produced by Africans, find an (their) audience?”

Vrijdag 20 april 2018 om 14.00u. M - Museum, Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven.

Dit jaar gaat het thema over hoe en waarom de beelden gemaakt door Afrikanen of over Afrikanen -op een niet-stereotyperende wijze- hun weg vinden naar het publiek. De kanalen die Westerse beelden de wereld insturen, ook naar Afrika, blijken vaak als eenrichtingsverkeer te fungeren. Aangezien deze het medialandschap domineren met hun impact op cultuur, kunst en media brengt dit ons als vanzelfsprekend naar de kwestie hoe en waarom beelden van Afrikanen hun weg vinden naar het of een publiek. Het is een kwestie van culturele diversiteit of verrijking, essentieel om in de eerste plaats de beperkingen van onszelf te overstijgen.

Het internationale panel bestaat uit: Yasser Booley (Fotograaf – Zuid-Afrika), George Karanja (Coördinator van ASMO - Alliance for Slum Media Organisations – Kenia), Tessa Boerman (Programma-adviseur voor het International Film Festival Rotterdam – Nederland), Tsitsi Dangarembga (Oprichter van het International Images Film Festival for Women – Zimbabwe) en Luciana Ceccatto Farah (Curator en regisseuse – Brazilië).

Meer info: https://afrikafilmfestival.be/festival/conference

Gratis toegang!


Fototentoonstelling: Yasser Booley

19, 21 & 22 april 2018, Foto Gamma, Diestsevest 39, 3000 Leuven.

Yasser_Booley_expo_AFF_Gamma
Crédits : Yasser Booley

Yasser ‘Mierkat’ Booley groeide op onder politieke hoogspanning in een conservatieve familie in Kaapstad. Hij begon met het maken van foto’s aan de vooravond van het Nieuwe Zuid-Afrika. Het werk van Yasser Booley is een sociale verslaggeving gericht op zijn stad en zijn land. Hij geeft de gecompliceerde realiteit weer van identiteit, verbondenheid, zelfexpressie en toont de schoonheid van de mensheid doorheen alle verschil van religie, cultuur, klasse en de gender diversiteit. Zijn stijl onthult een optimisme met een vleugje ironie.

De tentoonstelling stelt een selectie foto’s voor van Yasser Booley uit het boek "South Africa at Liberty".

Masterclass door Yasser Booley & vernissage: 19 april, 20.00u.

Tentoonstelling: zaterdag 21 en zondag 22 april, 14.00u.>19.00u.

Gratis toegang!Slam Poetry Night: We Are Womanists

Woensdag 2 mei 2018 om 20.00u. in Wagehuys, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven.

AFF_we_are_womanists_slam_poetry_night

AFF organiseert een slam poetry night: We are Womanists. Een avond waarin de seksuele en reproductieve rechten van de vrouw aanbod komen. Het thema zelf kan breed worden opgevat en geen taboe zal worden geschuwd.

Met: Sukina Douglas, Esohe Weyden, Yousra Benfquih, Lisette Ma Neza en Djossy Cruz Oliveira.

Prijs: €4

Meer info: https://afrikafilmfestival.be/festival/expo-concerts