Reizende digitale cinema: het maken van documentairefilms

In een steeds meer geglobaliseerde wereld, waar culturele grenzen vervagen, wordt het essentieel om de diversiteit die ons omringt te begrijpen en te respecteren om de sociale cohesie en het samenleven te bevorderen. Geconfronteerd met deze dringende globalisering die bepaalde culturen dreigt te doen verdwijnen, vooral die van landelijke en gemarginaliseerde plaatsen, leek het dringend deze identiteiten te beschermen.

Een krachtig instrument voor cultuurbehoud

De Cinéma Numérique Ambulant (CNA) is een initiatief dat aanwezig is in verschillende West-Afrikaanse landen, maar ook in Bukavu dankzij 3TAMIS die zich bij het netwerk heeft aangesloten. Ze gebruiken deze cinema om Afrikaanse films in landelijke dorpen uit te zenden. Via de vertoningen ontdekken bewoners de rijkdom van hun eigen cultuur en krijgen ze tegelijkertijd inzicht in de culturen van anderen. Naast het organiseren van filmvertoningen organiseert de CNA workshops voor het maken van korte films.

Een brug tussen gemeenschappen

Door films van andere maatschappijen aan de lokale bevolking te vertonen, faciliteert de CNA de interculturele dialoog. Films geven de gelegenheid iets te delen en elkaar wederzijds te verrijken. Daarnaast tonen de mensen die aan deze workshops deelnemen vaak een nieuwe interesse in de eigen cultuur, maar ook een nieuwsgierigheid naar die van anderen. Het resultaat? Betere sociale cohesie, een dieper begrip van elkaar en een vermindering van conflicten die verband houden met onwetendheid of vooroordelen.

Een gedeeld collectief geheugen

Dankzij dit project wordt cinema een vector van het collectieve geheugen. Het helpt gebruiken te vereeuwigen die anders in de vergetelheid zouden raken. Het geeft toekomstige generaties ook toegang tot een deel van hun geschiedenis, hun wortels, terwijl ze een openheid voor de wereld ontwikkelen.

Fotocredits: CNA

recente artikelen

20241031_175158