Afrikaanse hedendaagse dansvoorstelling

Making Men

België - Zimbabwe

Making Men


Making Men is een Afrikaanse hedendaagse dansvoorstelling. Making Men gaat over gender, in het bijzonder over mannelijkheid, zijn evolutie en de impact daarvan op onze samenleving en dan vooral op jonge mannen. De voorstelling bedient zich van een choreografisch idioom gebaseerd op een mix van artistieke en culturele ideeën.


Een groep mensen wordt geconfronteerd met deze vrijheid om een ​​man te worden. Of is het eerder een beperking? Ze zijn zich er niet van bewust en ze evolueren zoals verwacht naar deze mannelijkheid.
Op de weg van de verschillende stadia van hun leven, nemen ze alle kenmerken op zich die zo goed vastgelegd worden door onze samenleving.

Toch klopt iets niet en dit voelen ze diep in hun lichaam, alsof ze de slecht passende kleding van iemand anders dragen. Er is dubbelzinnigheid, er is iets anders ...

Ze zoeken, ze zetten zichzelf in vraag, ze drukken zich uit. Ze proberen zichzelf te bevrijden van deze vrijheid die hen gevangen houdt en ze proberen hun ware wezen te onthullen. De choreografie wil dansers de grenzen van het stereotype laten markeren in hun zoektocht om de emoties van het menselijk leven ten volle te ervaren.


Film

Making Men is een film dat bestaat uit vier choreografische scènes. Elk geeft een uitdrukking van een fase of passage in het leven van een man.

Dansvoorstelling

Making Men is ook een dansvoorstelling dat gecreëerd werd tijdens de voorbereiding van de film; elk cinematografisch deel komt overeen met het choreografische stuk.

Debat

De uitvoeringen (film + voorstelling) worden voorafgegaan door een korte presentatie over verschillende aspecten van mannelijkheid. Het doel is om de aandacht te vestigen op wat wij beschouwen als een probleem dat steeds meer aanwezig is in onze huidige samenleving.


Dunia-dance-Afrikera_making-men
Crédits : Antoine Panier

Data

8 & 9.02.2019
Cineteatro D. João V, Amadora Lisbonne, Portugal

15.02.2019 - 20:30
Centre Culturel Ottignies-LLN, België
Tickets: www.poleculturel.be

23.02.2019 - 20:00
Centre Culturel Waterloo, België
Tickets: www.centre-culturel-waterloo.be

28.02 & 01.03.2019 - 20:00
Espace Magh, Brussel, België
Tickets: www.espacemagh.be


Voorstelling van de initiatiefnemers

Dunia Dance: dit Brusselse gezelschap is opgericht door choreograaf Harold George (Sierra Leone). Dunia Dance zoekt naar een esthetiek geïnspireerd op Afrikaans hedendaags danstheater en door een multidisciplinaire aanpak. Dunia maakt voorstellingen, geeft lessen in Afrikaanse hedendaagse dans en speelt een rol in de opleiding van Afrikaanse dansers.

Afrikera Arts Trust: Afrikera is een organisatie in Harare, Zimbabwe voor de opleiding van hedendaagse dansers. Afrikera is partner van Africalia en leidt het Afrikera Dance Theatre, een gezelschap van dansers die de opleiding volgden. Twee van hen werken mee aan de creatie van de voorstelling Making Men.

Mijim: Mijim is een studio voor video en grafisch ontwerp. Mijim produceert een groot aantal video’s voor bedrijven, maar ook voor theater- en dansvoorstellingen (bijvoorbeeld het platform Théâtrez-moi ! en Push Pull van Compagnie Dunia Dance).


Credits

Concept, schrijving & creatie: Harold George & Antoine Panier

Artistiek advies: Vincent Kuentz

Dans: Harold George, Jipé Lukusa-Kankonda, Souleymane Sanogo, Tinashe Jeri, Tatenda Chabarwa, Peter Lenso, Carlton Zhanelo

Productie: Compagnie Dunia Dance, Afrikera Arts Trust, Mijim

In samenwerking met: Africalia en Espace Magh

Dit project was geselecteerd in de oproep tot voorstellen 2018 van Africalia.