1000 Brussel

La Vitrine

België

La Vitrine


La Vitrine (Het Uitstalraam) is een oude maritieme container, omgevormd tot reizende tentoonstellingsruimte. Hij zal deze zomer-herfst op verschillende plaatsen staan in het centrum van Brussel.

Elke tentoonstelling blijft twee tot drie weken, telkens met een ander decor, en toont op elke plaats werk van nieuwe artiesten, in het bijzonder kunstenaars van Afrikaanse afkomst. La Vitrine is ook een reeks animaties, participatieve activiteiten en liveoptredens die de ontmoeting aanmoedigen. La Vitrine biedt elk weekend een buiten-platform waar animaties, participatieve activiteiten en live performances voor de buurt plaatsvinden.

Deze zomer-herfst 2018 zijn er 2 vitrines gepland die het werk van 9 kunstenaars presenteren:


VITRINE 1 : Joachim G Damus (Foto) en Florence Akyams (Illustratie).
Locatie: Troonstraat, 1000 Brussel (voor het ING-kantoor bij de kruising met Marnixlaan) - 24 augustus > 9 september 2018.

VITRINE 2 : Esohe Weyden (Poëzie, tekenkunst), Dauphine Raisin (Illustratie) en May Li Sterkendries (Foto).
Locatie: Kardinaal Mercierplein, 1090 Jette (Brussel) - 12 > 28 Oktober 2018

Elk weekend zijn er animaties:

Vrijdag van 17:30u. > 21:30u.: ontmoeting artiesten / DJs / live performances
Zaterdag van 15:00u. > 21:30u.: ontmoeting artiesten / workshops / live music / live performances


Meer informatie over het project


La Vitrine

La Vitrine wil een samenleving weerspiegelen waarin mensen zich met elkaar mengen door de overlevering van hun voorouders, beïnvloed door verleden en heden van diverse en gevarieerde ontmoetingen. Het project wil bij elke editie in het bijzonder kunstenaars van Afrikaanse afkomst in de kijker plaatsen. Dit project beoogt de oprichting van kunstenaarscollectieven die representatief zijn voor onze samenleving door kunstenaars van verschillende origine samen te brengen zodat ze een snijpunt kunnen vinden in hun roots en samen creaties maken rond het thema ‘cultureel erfgoed’.

La Vitrine wil zich distantiëren van de kunstgalerijen, die vaak kil aandoen, en laat zich omschrijven als een nieuwe, atypische tentoonstellingsruimte: een collectief werkt niet vanuit een stereotype, daarvoor uitgeruste ruimte, maar vanuit ontmoetingsruimten, gecreëerd door en met het publiek, rond artistieke objecten en performance. Hier is niet de ruimte met precieze codes van tel, maar wel de aanwezigheid in de straat, waar de code gedeeld goed is.


Voorstelling van de initiatiefnemer


MangooPickle is een jonge vzw die cultuur en de kunsten wil bevorderen door projecten met creatieve en originele concepten. De vereniging wil een nieuwe wind doen waaien door de Belgische hoofdstad en de Belgische vrijetijds- en culturele sector veranderen. In de eerste plaats beoogt het initiatief een nieuwe manier voor iedereen om kunst en cultuur te delen, ontdekken en consumeren.


Credits


Dit project was geselecteerd in de oproep tot voorstellen 2018 van Africalia.