Als organisatie die ijvert voor duurzame menselijke ontwikkeling, zet Africalia zich in voor genderbillijkheid. We bevorderen de gelijkwaardige deelname en vertegenwoordiging van verschillende genders in onze programma’s, waarbij we bijzondere aandacht schenken aan de betrokkenheid en capaciteitsopbouw van vrouwelijke culturele spelers.
Africalia werkt namelijk samen met veel inspirerende vrouwen die gendergrenzen in de culturele sector doorbreken. In maart 2025 lanceerden we een communicatiecampagne waarin we acht *vrouwen of non-binaire personen in het zonnetje zetten die bijdragen aan onze missie. Ontdek hoe zij investeren in de ontwikkeling van de sector!
Ken Aïcha Sy (Senegal)
Ken Aïcha Sy is de nieuwe directrice van de Galerie Le Manège in Dakar. Als oprichtster van Wakh’Art ijvert ze voor de promotie van kunst en cultuur in Senegal door lokale en internationale kunstenaars met elkaar te verbinden. Ze verzorgt de opleidingsmodule in digitale culturele communicatie in de programma’s van Africalia.

"Met een bijzondere gevoeligheid en een diepe passie voor kunst, breng ik mijn expertise in om de ICC's te ondersteunen bij hun structurering en ontwikkeling. Als vrouw streef ik er ook naar om inclusieve en collaboratieve benaderingen te promoten, door ruimtes te creëren voor expressie en uitwisseling die de diversiteit en rijkdom van artistieke stemmen weerspiegelen. »
©Khalifa Hussein
Céline Kayogera (België)
Céline Kayogera belichaamt een creatieve en ondernemende kracht. Ze richtte CLNK op en organiseert tal van projecten op het gebied van podcasting (Réelle Vie, Pull Up - Une histoire du rap belge, Richesses Générationnelles), evenementen (RAP [BOOK] CLUB) en vooral opleidingen (URBAN360). In 2022 was ze laureate van een projectoproep van Africalia rond het thema “Overdracht als erfgoed”.

“Als geracialiseerde vrouw is mijn bijdrage aan de groei van de culturele sector voornamelijk gestructureerd rond twee complementaire assen: actief deelnemen aan de professionalisering van de muzieksector door het ontwerpen en leiden van trainingscursussen die zijn gewijd aan opkomende artiesten en bijdragen aan de promotie van collectief geheugen en intergenerationele kennis. Deze twee benaderingen komen samen in een gemeenschappelijk verlangen: het versterken van het culturele weefsel door zowel degenen te ondersteunen die vandaag creëren als degenen die de weg voor hen hebben geplaveid. »
©Romain Garcin
Thayù (Kenia)
Thayù is een visionaire verhalenverteller met maatschappelijke impact die inclusieve gemeenschappen bevordert, zowel fysiek als virtueel, via film, technologie, digitale kunst, boeken, en elk ander beschikbaar medium. Die zet zich in voor een betere wereld via hun organisatie Creatives Garage, partner van Africalia, die creatievelingen ondersteunt om hun dromen waar te maken. Africalia ontmoette Thayù onlangs tijdens een missie van onze programmaverantwoordelijke naar Nairobi, waar we hun creatieve genie tot leven zagen komen tijdens de opvoering van hun toneelstuk “Blooms in the Dark”.

"Als non-binaire maker daag ik conventionele verhalen uit door vloeibaarheid in verhalen, perspectieven en artistieke expressie te waarderen. Mijn werken moedigen actief inclusie aan, versterken gemarginaliseerde stemmen en herdenken creatieve ruimtes waar diverse identiteiten worden gevierd en bekrachtigd. Fundamenteel gezien zijn mijn bijdragen aan de culturele sector gericht op het doorbreken van patronen, het creëren van alternatieve ruimtes en het verzekeren dat kunst niet alleen een exclusief handelsartikel is, maar een evoluerende en inclusieve kracht voor verandering. »
Ouafa Belgacem (Tunesië)
Ouafa Belgacem is een specialist en trainer in het mobiliseren van middelen voor de culturele en creatieve industrie; matchmaker en verbinder van creatieven en kunstenaars met hun financiers en supporters. Directeur en medeoprichter van Culture Funding Watch. Zij geeft trainingen in financieringsstrategieën in Africalia-programma's.

“Ik heb een feministisch perspectief op het vraagstuk van groei, waarbij ik voorstander ben van een economisch model dat zich richt op impact in plaats van op fondsenwerving of financieel volume. »
Véronique Clette-Gakuba (België)
Véronique Clette-Gakuba is onderzoekster in de sociologie aan de ULB, waar ze de cursus “Arts visuels de l’Afrique et de ses diasporas” leidt, en aan de UMONS. Haar onderzoek richt zich op koloniale continuïteiten en negrofobie in België en op zwart verzet doorheen onderzoek, artistieke creatie en politiek engagement. Ze is coördinatrice van de België-commissie binnen de Algemene Vergadering van Africalia. Haar input in de vormingenreeks “Work In Progress” in 2024 werd opgenomen in de gids die RABKO en Africalia samen publiceerden.

“Als vrouw van Afrikaanse afkomst wil ik de culturele sector een perspectief bieden dat erkent hoe de werken van Afrikaanse kunstenaars een Afrikaanse historiciteit vertalen, dat wil zeggen, de afstamming van de hedendaagse problemen waarmee we als Afrikanen in de wereld worden geconfronteerd, uitdrukken, laten zien en voelbaar maken. Dit perspectief is onderdeel van het verlangen om jezelf te bevrijden van de concepten van tijd en vooruitgang zoals opgelegd door het Westen. »
Carine Kanderi (Burundi)
Geïnspireerd door de rijkdom van de Burundese en Afrikaanse cultuur, tovert Carine Kanderi tradities en ambacht om in ecologisch verantwoord educatief speelgoed via haar onderneming Kanderis Products and Services. Ze was begunstigde van het project ter ondersteuning van de culturele sector in Burundi PASACC-BU, gefinancierd door de EU in Burundi en uitgevoerd door Africalia.

“Ik promoot innovatie en de verbetering van erfgoed door traditionele Burundese en Afrikaanse knowhow te integreren in moderne en aantrekkelijke producten. Als vrouwelijke ondernemer breng ik een inclusieve en duurzame visie, promoot ik de empowerment van lokale ambachtslieden, met name vrouwen, en moedig ik milieuvriendelijke praktijken aan. Mijn toewijding vertaalt zich in een educatieve en intergenerationele aanpak. Door jongere generaties te inspireren om hun erfgoed te omarmen en opnieuw uit te vinden, draag ik actief bij aan een dynamische en duurzame culturele sector. »
©Kanderis Products and Services
Lucy Ilado (Kenia)
Lucy Ilado is kunstjournaliste en oprichter van Art Grooves Africa. Ze werkt op het snijvlak van kunst, cultuur en ontwikkeling door middel van onderzoek, beleidsbeïnvloeding en strategische programmering. Als Senior Program and Strategy Lead bij Ethio-Arkwood in Ethiopië is zij gespecialiseerd in de ontwikkeling van audiovisuele infrastructuur, markttoegang en belangenbehartiging. Africalia maakt gebruik van haar expertise op het gebied van cultuurbeleid en projectselectie, meest recentelijk voor onze oproep voor culturele projecten in Nairobi.

“De culturele sector kampt nog steeds met grote genderkloven, waarbij vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in leiderschaps-, financierings- en besluitvormingsposities. Ondanks hun immense bijdragen missen vrouwen nog steeds zichtbaarheid, middelen en eerlijke beloning, terwijl beleid vaak niet toereikend is om deze uitdagingen aan te pakken. Als een van de stemmen in dit veld, zet ik me in om te pleiten voor genderinclusieve beleidsmaatregelen, een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in de industrie te faciliteren en actief samen te werken met vrouwen in mijn projecten. Dit betekent dat ik hen zichtbaarheid, ontwikkelingsmogelijkheden en een platform geef om hun verhalen te delen."
©SégouArt Festival 2025
Sarah Bekambo (België)
Sarah Bekambo is een veelzijdige Leuvense ondernemer. Ze is programmator, o.a. bij Spoken Word, voor Kunstencentrum VIERNULVIER, coördinator bij Afrika Filmfestival – twee partnerorganisaties van Africalia – en transdisciplinair kunstenaar van beweging en woord. Als ‘netwerkarchitect’ bouwt ze bruggen tussen verschillende weefsels, bonst ze op deuren en trapt ze (soms, lichtjes) op schenen.

“Ik begon zelf culturele evenementen te organiseren omdat mijn nabije kring van kunstenaars werken creëerde die door instellingen als 'marginaal' werden beschouwd. Destijds maakten ze nog geen deel uit van het diversiteits- en inclusiediscours. Dus creëerden we de scenes en evenementen waar we altijd bij wilden horen. Daarom zal ik altijd het belang van nieuwe stemmen erkennen. Iedereen verdient de kans om het te proberen. »
©Jantien Vermeiren