Nieuwsbrief

Blijf alvast op de hoogte van de activiteiten en werkzaamheden van AFRICALIA en schrijf je in op onze mailinglijst. Deze gegevens zijn vertrouwelijk en beschermd door de wet op het privé-leven.

Nieuws & Pers

Afrika Filmfestival – DOCAFRIKA “Mali Blues”

Afrika Filmfestival vertoont via DocAfrika elke maand een spraakmakende documentaire, gevolgd door een debat. Dit om de tal van sterke documentaires die er van en over Afrika gemaakt worden, maar niet allemaal kunnen getoond worden tijdens het festival, toch bekend te maken bij een zo breed mogelijk publiek. Met de steun van Africalia zullen kwaliteitsvolle documentaires aangekocht worden om een zo breed mogelijk publiek vertrouwd te maken met maatschappelijk relevante beelden van/over Afrika.

 

Volgende Voorstelling : Mali Blues

Lutz Gregor (Mali/Duitsland, 2016, 93 min. Gesproken: Frans, Bambara, Tamasheq. Ondertiteld: Engels.)
Met: Fatoumata Diawara, Bassekou Kouyaté, Ahmed Ag Kaedi, Master Soumi…

Vertoning
12 december om 19.30u in Cinema ZED (Leuven)
In aanwezigheid van de regisseur Lutz Gregor.

 

Mali Blues is een muzikale roadmovie doorheen het West-Afrikaanse land Mali, de bakermat van blues en jazz. Samen met de internationaal beroemde zangeres Fatoumata Diawara (Fatou) – ook actrice in de film Timbuktu – maken we een reis vanuit Bamako in het zuidwesten naar Timboektoe in het noorden. We ontmoeten onder andere de ngoni-virtuoos Bassekou Kouyaté, Toeareg-muzikant Ahmed Ag Kaedi en de opkomende rapper Master Soumi. De documentaire toont de strijd van muzikanten tegen de jihadisten die in 2012 elke vorm van muziek in Mali verboden. Een strijd voor vrede en vrijheid van meningsuiting. Een film vol prachtige beelden en aangrijpende muziek.

 

Praktische info

Datum: 12 december om 19.30u
Locatie: Cinema ZED (Vesaliusstraat 9c, 3000 Leuven)
Tickets: €8,5/screening (€7 reductie)
€ 20/ 6 screenings (DocAfrika abonnement oktober 2017 – maart 2018)

 

Credits

DocAfrika is een initiatief van Afrika Filmfestival in samenwerking met Africalia en Cinema ZED.

  

 

 

 


Vorige Vertoningen

 

November 2017
Pelikaanstraat 20
Aminata Demba, Leslie Verbeeck, Marijn Duijvestein (België/Mali, 2017, 55 min. Gesproken: Nederlands en Frans. Ondertiteld: Nederlands.)

Vertoning op 14 november om 20.00u in Cinema ZED (Leuven)
In aanwezigheid van de regisseurs Leslie Verbeeck en Aminata Demba.

 

 

In Mali is “aller en aventure” een bekend gezegde. Jonge mannen worden er aangemoedigd om in een ander land de vleugels uit te slaan om een échte man te worden.

Pelikaanstraat 20 vertelt het verhaal van de Vlaams-Malinese actrice Aminata Demba. Ze reist naar Mali in de voetsporen van haar overleden vader. Hij vertrok als jonge Malinese nomade uit zijn geboorteland om de wereld rond zich te ontdekken. Zijn avontuur bracht hem in verschillende Afrikaanse landen maar uiteindelijk kwam hij begin jaren zeventig als expat terecht in de diamantsector van Antwerpen. Een tijdelijk plan werd een permanent plan. Aminata, zelf geboren in Antwerpen, staat stil bij cruciale vragen verbonden aan haar eigen identiteit en herkomst.

Via haar zoektocht komt ze in aanraking met de huidige generatie twintigers in Mali. Daar bezoekt ze onder meer Mohammed Traore, een Malinees-Belgische zakenman die op jonge leeftijd de omgekeerde migratiebeweging maakte van België naar Mali. Ze ontmoet ambitieuze vertrekkers, blijvers en mensen die terugkeren. Haar reis leidt tot ingrijpende persoonlijke verhalen, tot confronterende momenten, maar vooral ook tot inzichten die voor vele jongeren herkenbaar zullen zijn, zowel in Mali als België, ongeacht hun afkomst.

 

Oktober 2017
Les deux visages d’une femme Bamiléké
Rosine Mbakam (België/Kameroen, 2016, 76 min. Gesproken: Frans/Bamileke. Ondertiteld: Nederlands)

Vertoning op 10 oktober 2017, om 19.30u in Cinema ZED (Leuven)
In aanwezigheid van de regisseuse Rosine Mbakam.

 

 

Een jonge vrouw, geëmigreerd naar Europa, keert terug naar haar geboorteland Kameroen. De film toont de hereniging met haar moeder. Een reünie opgebouwd rond plaatsen die een belangrijke rol speelden in haar kindertijd. Twee verschillende wegen die elkaar kruisen rond de tradities die ten grondslag liggen van hun uiteenlopende persoonlijkheden. Ze gaat op zoek naar de verborgen gevoelens en verhalen van de vrouwen van haar gemeenschap, de vrouwen die haar mee gevormd hebben tot wie ze nu is, om zo haar eigen verhaal te ontdekken.
Winnaar 2017 van de Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie