Oproep tot voorstellen: cocreatie van tools voor SWBE

Winnaars 2018

België

Winnaars van de oproep tot voorstellen 2018


Het is in het kader van middelen voor Wereldburgerschapseducatie dat Africalia een oproep tot voorstellen heeft gelanceerd.

De artistieke voorstellen (film, boek, tentoonstelling, performance, enz.) moesten op een innovatieve manier een WBE-thema behandelen en bijzondere aandacht besteden naar een dynamiek van culturele hybriditeit.

In totaal werden 36 projectvoorstellen ingediend en 6 werden geselecteerd door een onafhankelijke jury.

1. La Vitrine (Het Uitstalraam)

Appel_proposition_La_Vitrine

La Vitrine (Het Uitstalraam) is een een oude maritieme container, omgevormd tot reizende tentoonstellingsruimte. Hij zal op verschillende plaatsen in Brussel staan. De tentoonstelling blijft drie weken in elke gemeente, telkens met een ander decor, en toont op elke plaats werk van nieuwe artiesten. Het project wil bij elke editie in het bijzonder kunstenaars van Afrikaanse afkomst in de kijker plaatsen. La Vitrine wil zich distantiëren van de kunstgalerijen, die vaak kil aandoen. Hier is niet de ruimte met precieze codes van tel, maar wel de aanwezigheid in de straat, waar de code gedeeld goed is.


Initiatiefnemer: MangooPickle asbl

Fasering:
VITRINE 1: BRUSSEL, Troonstraat, 24 Augustus > 9 September 2018.
VITRINE 2: JETTE, Kardinaal Mercierplein, 12 > 28 October 2018.

Bezoek de pagina van La Vitrine op onze website www.africalia.be


2. Making Men - Overmatige mannelijkheid of uitgesteld geweld

Appel_proposition_Making_men_dunia_dance
Crédits : Antoine Panier

Making Men is een Afrikaanse hedendaagse dansvoorstelling. Making Men gaat over gender, in het bijzonder over mannelijkheid, zijn evolutie en de impact daarvan op onze samenleving en dan vooral op jonge mannen. De voorstelling bedient zich van een choreografisch idioom gebaseerd op een mix van artistieke en culturele ideeën. Op de periode van creatie volgt een reeks professionele voorstellingen en workshops voor leerlingen van het secundair onderwijs, gegeven door de dansers.


Initiatiefnemers: Dunia Dance, Afrikera Arts Trust, Mijim

Fasering: Oktober 2018 - Maart 2019

Bezoek de pagina van Making Men op onze website www.africalia.be
3. Sankara Legacy Acte II

Appel_proposition_Sankara

Sankara Legacy Acte II is de tweede fase van een manifestatie in de vorm van een multidisciplinair festival op 13, 14 en 15 april 2018. Het project gedenkt Thomas Sankara, die 30 jaar geleden overleed. Hij was president van Burkina Faso en werd vermoord op 15 oktober 1987, na slechts 4 jaar aan het hoofd van het land te hebben gestaan. Via verschillende voorstellingen en artistieke vormen kijken we ook voorbij de herdenking naar de erfenis van Thomas Sankara in het licht van onze tijd.


Initiatiefnemers: Afropean Project, Espace Ochola

Fasering: 13 > 15 April 2018

Bezoek de pagina van het festival op onze website www.africalia.be


4. Upright.Be / Debout.Be

Appel_proposition_Hommes-debout

Upright.Be / Debout.Be is een hedendaags kunstproject van de plastische kunstenaar Bruce Clarke, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de genocide in Rwanda in 1994. Het project bestaat uit een permanente muurschildering van een figuur van Upright men / Les hommes debout op een Brusselse gevel. Het werk is zichtbaar in de Meiboomstraat nr. 34-36 te 1000 Brussel en maakt deel uit van het project PARCOURS Street Art van Stad Brussel.


Initiatiefnemers: Muyira - Arts et Mémoire, Bruce Clarke

Fasering: April 2018 - April 2019

Bezoek de pagina van het kunstwerk op onze website www.africalia.be
5. Missing

Appel_proposition_Missing

Missing is een multimediale voorstelling met video, dans en tekst over een jongen in gesprek met zijn afwezige vader. Adams Mensah kruipt terug in het hoofd van een elfjarig kind dat nog nooit zijn vader heeft gezien. Adams beschrijft de verwarring, het gemis, de hoop en de ontgoocheling van deze jongen. Missing is een toegankelijke, maar kritische multimediale voorstelling die een verbreding betekent van beelden die gepaard gaan migratie en mondiale thema’s.


Initiatiefnemers: kunstZ, Adams Adjetey Mensah

Fasering: April - Juni 2018

Bezoek de pagina van Missie op onze website www.africalia.be


6. PRISM

Appel_proposition_Prism

Voor de film PRISM wil filmmaker An van Dienderen via de inzet van het cadavre exquis met coauteurschap experimenteren. Op die manier wil ze specifieke lichtstrategieën samenbrengen die een groep filmmakers van diverse achtergronden gebruiken om verschillende huidtypen te belichten. Ons interesseert de tegenstelling tussen feit en fictie, het imaginaire en de observatie, tussen representatie en ervaring waarbij we het belang van het beeld in onze interculturele samenleving als uitgangspunt nemen.


Initiatiefnemers: Elektrischer Schnellseher vzw, An Van Diederen

Fasering: lente 2018 - winter 2020