24.04, Brussel" />

Vincent Meessen "Sire, je suis de l’ôtre pays", tentoonstelling in WIELS 19.02 > 24.04, Brussel


Sinds ruim tien jaar verdiept Vincent Meessen zich in de verschillende, vaak omstreden gezichten van de westerse moderniteit. Meessen grijpt terug naar vergeten of veronachtzaamde momenten in een overheersend eurocentrische geschiedenis, die vaak schuilgaan in de zwarte pagina’s van ons koloniale verleden. Daartoe gebruikt hij diverse media, van het bewegende beeld en haar presentatiestructuren tot typografische interventies.

24.04, Brussel" class="col-4 col-lg-4 facebook-share color-blue-two p-3 text-uppercase text-white text-left wow fadeInUp" data-wow-duration="0.9s" data-wow-delay="0.5s"> 24.04, Brussel" class="col-4 col-lg-4 twitter-share color-blue-one p-3 text-uppercase text-white text-left wow fadeInUp" data-wow-duration="0.9s" data-wow-delay="0.6s"> 24.04, Brussel&source=https://africalia.be" class="col-4 col-lg-4 twitter-share color-blue-tree p-3 text-uppercase text-white text-left wow fadeInUp" data-wow-duration="0.9s" data-wow-delay="0.7s">

Vincent_Meessen-One.Two.Three-still-04

Sire, je suis de l’ôtre pays is gebaseerd op de filminstallatie One.Two.Three, schoot helemaal in de beroemde club "One Two Three" van OK Jazz in Kinshasa.
Africalia heeft het werk van jonge vrouwelijke musici van Kinshasa gesteund die aan de productie van dit kunstwerk deelnamen gemaakt voor het Belgisch Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2015.

Het uitgangspunt is een protestlied geschreven in mei ’68, dat een onbekende tak van de situationisten in Congo aan het licht brengt. One.Two.Three ondervraagt de geschiedschrijving van deze laatste internationale avant-garde van de moderniteit, die de conventionele verhoudingen tussen kunst, politiek en het dagelijks leven vergaand overhoop haalde. Centraal staat ook de transculturele muziekvorm van de rumba, die door Meessens samenwerking met jonge vrouwelijke muzikanten uit Kinshasa doet nadenken over het wezenlijk onvoltooide project van de emancipatie, dat zich voortdurend dient te herhalen.

PRAKTISCHE INFO

Data: 19 Februari – 24 April 2016
Vernissage: 18 Februari 2016 om 19u00. Een optreden van COLOR RUMBA vindt plaats om 21u00.
Adres : 354 Van Volxemlaan, 1190 Brussel

Meer info: http://www.wiels.org