Bruce Clarke

Upright.Be

België - Rwanda

Upright.Be, street art ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de genocide in Rwanda


Upright.Be / Debout.Be is een project uitgevoerd door Muyira - Arts et Mémoire op basis van het concept van Upright men / Les hommes debout van beeldend kunstenaar Bruce Clarke. Vijfentwintig jaar na de genocide in Rwanda wil dit werk de herinnering aan de slachtoffers levend houden. Het project bestaat uit een permanente muurschildering van een figuur van Upright men / Les hommes debout op een Brusselse gevel.

Het werk is te bezichtigen in de Meiboomstraat nr. 34-36 te 1000 Brussel en maakt deel uit van het project PARCOURS Street Art van Stad Brussel.

De inhuldiging van het Brusselse kunstwerk vondt plaats op dinsdag 23 april om 14.00u., in aanwezigheid van mevrouw Delphine Houba, schepen van cultuur van de Stad Brussel; Zijne Excellentie de heer Amandin Rugira, ambassadeur van Rwanda in België; de heer Frédéric Jacquemin, directeur van Africalia en de kunstenaar Bruce Clarke.


Debout.be_Bruce-Clarke

Upright men / Les hommes debout is een hedendaags kunstproject van beeldend kunstenaar Bruce Clarke, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de genocide in Rwanda in 1994. Het project bestaat uit permanente, metershoge muurschilderingen tot 10 meters met als onderwerp mannen, vrouwen of kinderen, uit de collectie Upright men / Les hommes debout van Bruce Clarke. Voorbijgangers zien stille maar toch levendige figuren, geschetst maar toch potig, anoniem maar toch vertrouwd. Het zijn symbolen van menselijke waardigheid tegenover de ontmenselijking van de genocide. De bedoeling is om de vermisten van de genocide opnieuw in de aandacht te brengen en de individualiteit van de slachtoffers te herstellen.

Het voordeel van gevelkunst is dat ze toegankelijk is voor iedereen. Het werk wil de toeschouwer bevragen, eerder dan zijn vragen te beantwoorden. Deze eigenschap van kunst om vragen te stellen, kan misschien zelfs de beste remedie zijn tegen geheugenverlies. Artistieke voorstellingen zijn als een wapen tegen het vergeten en tegelijk zijn ze een echo van de strijd zelf. Kunstwerken – ongeacht hun genre of periode – maken deel uit van het geheugen en blijven jaren later soms zelfs als enige getuigen van een gebeurtenis over.


Debout.be_Bruce-Clarke2

Voorstelling van de initiatiefnemers


De vzw Muyira - Arts et Mémoire werkt voornamelijk rond twee thema’s. De eerste is de nagedachtenis van genociden en andere misdaden tegen de menselijkheid. Muyira gebruikt hiervoor verschillende pedagogische methoden en artistieke expressie als boodschappers en een weerspiegeling van die misdaden. De vereniging strijdt met haar acties tegen racisme, xenofobie, seksisme en homofobie. De tweede as is artistieke creatie en de verspreiding van verschillende kunstvormen.

Bruce Clarke is in 1959 geboren in Londen. Zijn ouders waren Zuid-Afrikaanse militanten en leefden sinds 1958 in ballingschap. Clarke studeerde Schone Kunsten aan de Universiteit van Leeds in Groot Brittannië. Nadien, aan het eind van de jaren 1980 ging hij in Parijs wonen. Hij strijdt er tegen apartheid met zijn kunst en penseel. Zo nam hij onder andere deel aan de tentoonstelling ‘Art Against Apartheid’. Aan zijn zijde staan onder andere kunstenaars Hervé Di Rosa en Ernest Pignon-Ernest. Net als die laatste is ook Bruce Clarke een militante en geëngageerde kunstenaar die onophoudelijk nadenkt over de maatschappelijke rol en de politieke implicaties van kunst.


Credits


Een project van Muyira - Arts et Mémoire ism de PARCOURS Street Art van de Stad Brussel met de steun van Africalia en Promotion de Bruxelles à la Fédération Wallonie-Bruxelles. Met dank aan Tollens.

Dit project was geselecteerd in de oproep tot voorstellen 2018 van Africalia.