Paul Panda Farnana

Canon Van Vlaanderen

België - DR Congo

Paul Panda Farnana, een leven gewijd aan mensenrechten en Canon van Vlaanderen


Paul Panda Farnana M’Fumu werd in 1888 ou 1890(?) geboren in een gekoloniseerd Congo en kwam als kind aan in België in 1895. Hij zal de kans hebben om school te lopen in het Koninklijk Atheneum van Elsene en vervolgens na een succesvol toegangsexamen aan het Koninklijk Tuinbouwinstituut van Vilvoorde een diploma halen met grote onderscheiding.

Zo werd hij de eerste Congolees met een diploma van het hoger onderwijs in België, wat hij uitbreidde met een opleiding in Landbouwkunde aan de Hogeschool van Nogent-sur-Marne, in de buurt van Parijs.

Bij terugkeer in Congo in 1909, werkt hij voor de Belgische koloniale staat als landbouwingenieur. Hij zal daar de segregatie en discriminatie ervaren door de koloniale macht tegenover hem en zijn Congolese landgenoten.

Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt in 1914, meldt Paul Panda Farnana zich aan voor het Congolese Vrijwilligerskorps et zal zelfs krijgsgevangene worden door de Duitsers. Na terugkeer van het slagveld en gemotiveerd door de opkomst van het Panafricanisme, sticht Paula Panda Farnana in 1919 de eerste Congolese vereniging, de Congolese Unie, meteen ook de eerste anti-racistische vereniging van België die opkomt voor de sociale en culturele rechten van de Congolezen, met een specifieke aandacht voor Congolese oudstrijders, maar ook voor politieke rechten voor de emancipatie van de Congolezen.

PNG - 5.6 MB

Ondanks zijn miskende verhaal, heeft Paul Panda Farnana ongetwijfeld een erfenis nagelaten door zijn vastberadenheid en zijn strijd voor de sociale en politieke rechten van het Congolese volk. Als boegbeeld van de strijd voor de bevrijding van het Congolese volk van het juk van de Belgische koloniale macht, werd hij onlangs opgenomen in de « Canon van Vlaanderen », tekenend voor draagwijdte van zijn erfenis op de geschiedenis van Vlaanderen en België.

Verdiep je in het stripverhaal van Paul Panda Farnana, een vergeten leven beschikbaar in onze webshop.


Credits

Bibliografische bronnen:
(1) Paul Panda Farnana, nationaliste et panafricaniste congolais. (s. d.). Musée royal de l’Afrique centrale - Tervuren - Belgique. https://www.africamuseum.be/fr/learn/history_articles/paul_panda_farnanaRetour ligne automatique
(2)Canon van Vlaanderen. (2023, 17 mai). Paul Panda Farnana - Canon van Vlaanderen. https://www.canonvanvlaanderen.be/events/paul-panda-farnana/Retour ligne automatique
(3)Contributeurs aux projets Wikimedia. (2023). Paul Panda Farnana. fr.wikipedia.org. https://fr.wikipedia.org/wiki/Paul_Panda_FarnanaRetour ligne automatique
(4) Asimba Bathy et al.,Paul Panda Farnana, une vie oubliée, Bruxelles, Africalia, 2014.