Kuona Trust (Kenia) @ European Development Days 2016


De Kuona Trust werd opgericht in 1995 en staat al twintig jaar vooraan bij de ontwikkeling van de visuele kunsten in Kenia. De Trust werd in het leven geroepen voor de promotie en ondersteuning van jonge kunstenaars door hen studioruimte, opleidingen en begeleiding, economische zelfredzaamheid en kansen te bieden. Het fonds heeft vandaag een succesvol kunstencentrum in Nairobi dat zeven dagen per week toegankelijk is voor publiek. De holistische cultuurervaring behelst kunstworkshops om (...)

Kuona Trust EDD 2016

De Kuona Trust werd opgericht in 1995 en staat al twintig jaar vooraan bij de ontwikkeling van de visuele kunsten in Kenia. De Trust werd in het leven geroepen voor de promotie en ondersteuning van jonge kunstenaars door hen studioruimte, opleidingen en begeleiding, economische zelfredzaamheid en kansen te bieden. Het fonds heeft vandaag een succesvol kunstencentrum in Nairobi dat zeven dagen per week toegankelijk is voor publiek. De holistische cultuurervaring behelst kunstworkshops om artiesten te helpen op te bouwen, een resource centrum, educatieve programma’s voor verschillende soorten publiek: toeschouwers, beleidsmakers en kunstenaars die verschillende kunstvormen gebruiken zoals media, publieke en outreach-projecten alsook tentoonstellingen.

De voorbije twintig jaar hebben bijna alle Keniaanse en vele andere Afrikaanse kunstenaars genoten van de steun van Kuona Trust. Ten minste duizend artiesten namen deel aan programma’s van het fonds. Kuona heeft een cruciale rol gespeeld voor de carrières van een aantal van de grootste Keniaanse kunstenaars en hen de kans geboden om open te bloeien. Alle activiteiten van Kuona Trust zijn erop gericht aanwezig artistiek talent te voeden, nieuwe ruimte te creëren voor artistieke expressie, de capaciteit en kansen van professionele artiesten te verbeteren en om hedendaagse kunst en de ideeën en uitdagingen daaromtrent in de kijker te plaatsen via projecten en artistieke programmatie.

kuonatrust.org

www.facebook.com/Kuona-Trust-Art-Centre

 

Personen uitgenodigd op de stand

Sheila Akwany

Sheila Akwany is Programmes Officer voor Kuona Trust. Ze werkt nauw samen met kunstenaars aan kunstprogramma’s en – projecten gaande van technische workshops, openbare kustprojecten, kunstworkshops voor gemeenschappen tot internationale en regionale residenties en begeleidende sessies voor artiesten. Momenteel werkt Sheila aan een driejarig incubatieproject voor kunstenaars, dat hen moet helpen groeien en zich ontwikkelen. De afgelopen vijf jaar werkte zij aan een reeks kunstprojecten. Zij heeft zeer veel ervaring als projectmanager en een brede waaier aan vaardigheden in begeleiding en evaluatie.

Paul Onditi

Paul Onditi is geboren in 1980 in Rachuonyo, Kenia. Hij is een succesvol kunstenaar en woont en werkt in Nairobi. Onditi studeerde Visuele Communicatieaan de Offenbach Academie voor Kunst en Ontwerp in Duitsland. Onditi vermengt graag genres, materialen, technieken en media. Hij rijgt ze aan elkaar om ideeën en verzonnen werelden te verbeelden. Door zijn impressionistische gevoeligheid en futuristische verbeelding lijkt Onditi opzettelijk de pijnpunten van ons tijdperk te duiden. Hij bevindt zich tussen tijd, plaats, fases en standpunten. Onditi’s werk was al te zien in de 1:54 Art Fair in London en in New York, Kaapstad Art Fair, Arthouse Lagos, Gallery Frankfurt, Goethe Instituut in Nairobi, Art Space Nairobi en Volta New York.