Filmvoorstelling-debat "Une révolution africaine : Les dix jours qui ont fait chuter Blaise Compaoré", 21/03 om 20u00


Africalia, ULB-Coopération en het ReSIC centrum, ism WBI, nodigen u uit op de filmvoorstelling, gevolgd door een debat, (in het Frans) "Une révolution africaine: Les dix jours qui ont fait chuter Blaise Compaoré" op maandag 21 maart 2016 om 20u00 in Université Libre de Bruxelles, in aanwezigheid van de maker, Abdoulaye Diallo, stichter van Ciné-Droit Libre en bestuurder van het Centre National de Presse Norbert Zongo. Aansluitend is er tijd voor een borreltje. Aan de hand archiefbeelden (...)

visuel-film

Africalia, ULB-Coopération en het ReSIC centrum, ism WBI, nodigen u uit op de filmvoorstelling, gevolgd door een debat, (in het Frans) "

Une révolution africaine: Les dix jours qui ont fait chuter Blaise Compaoré"

op maandag 21 maart 2016 om 20u00 in Université Libre de Bruxelles, in aanwezigheid van de maker, Abdoulaye Diallo, stichter van Ciné-Droit Libre en bestuurder van het Centre National de Presse Norbert Zongo. Aansluitend is er tijd voor een borreltje.

Aan de hand archiefbeelden aangevuld met interviews, neemt de documentaire ons mee naar de laatste dagen dat de gewezen president van Burkina Faso aan de macht was.

Synopsis: "Na 27 jaar van onbetwiste heerschappij over Burkina Faso, kondigen President Blaise Compaoré en zijn regering op 21 oktober 2014 hun wens aan om de grondwet te wijzigen om zo hun greep op de macht te kunnen vasthouden. Dit zal leiden tot een golf van publieke protesten en bezwaren: straten worden geblokkeerd, er komen bijeenkomsten en marsen. Mensen uiten standvastig hun onenigheid met de regering gedurende meerdere dagen.

Op 30 oktober, de dag dat de wet gestemd zou worden, bereikt de woede van de bevolking haar hoogtepunt. Miljoenen mensen gingen de straat op in het hele land. In de hoofdstad Ouagadougou, werd de Nationale Assemblee bestormd en in brand gestoken; de macht ligt letterlijk op de straatstenen. Onder druk van de woedende menigte zijn er geen opties meer. Op vrijdag 31 oktober 2014 valt het regime van Blaise Compaoré en verlaat de president het land."

Une révolution Africaine : les dix jours qui ont fait chuter Blaise Compaoré

(Burkina Faso – 2015 – 90’), Semfilms production

Praktische info

Datum:

21/03/2016 - 20u00

Plaats:

Université Libre de Bruxelles, amfitheater Guillissen (UA2.220)

Adres:

50 Franklin Rooseveltlaan, 1050 Brussel

Gratis toegang!

[caption id="attachment_1564" align="aligncenter" width="750"]Soldiers shoot in the air to try to stop anti-government protestors from entering the parliament building in Ouagadougou, capital of Burkina Faso, October 30, 2014. REUTERS/Joe Penney (BURKINA FASO - Tags: POLITICS VIOLENCE CIVIL UNREST) Soldiers shoot in the air to try to stop anti-government protestors from entering the parliament building in Ouagadougou, capital of Burkina Faso, October 30, 2014. REUTERS/Joe Penney (BURKINA FASO - Tags: POLITICS VIOLENCE CIVIL UNREST)[/caption]