Culturele programmatie @ European Development Days 2016


Tentoonstellingen, voorstellingen, een platform dat verschillende operatoren in de Culturele en Creatieve sector in Afrika samenbrengt, grote festivals uit de ACP-zone, projectpresentaties en succesverhalen,… De culturele programmatie van Africalia en ACP Culture+ leggen het accent op innovatie en de creatieve economie.
Die heeft een dubbel doel voor ogen: het EDD-dorp nieuw leven inblazen en zijn imago aantrekkelijker maken door bezoekers de kans te geven tot deelname aan culturele (...)

Tentoonstellingen, voorstellingen, een platform dat verschillende operatoren in de Culturele en Creatieve sector in Afrika samenbrengt, grote festivals uit de ACP-zone, projectpresentaties en succesverhalen,… De culturele programmatie van Africalia en ACP Culture+ leggen het accent op innovatie en de creatieve economie.

Die heeft een dubbel doel voor ogen: het EDD-dorp nieuw leven inblazen en zijn imago aantrekkelijker maken door bezoekers de kans te geven tot deelname aan culturele ervaringen uit ACP-landen, tonen welke plaats cultuur heeft in deze gemeenschappen, hun rijkdom, diversiteit en rol als stuwende kracht voor ontwikkeling in de kijker plaatsen.


CongoEza_copy_MALUDI_lonResFoto-expo Congo Eza

Deze reizende tentoonstelling stelt werk voor van Congolese fotografen met een selectie van beelden uit het boek Congo Eza. De fotografen zijn afkomstig uit onder meer Kinshasa, Lubumbashi, Goma, Kisangani en Bukavu. Ze leggen de duizend-en-een dagelijkse handelingen vast van de inwoners van dit uitgestrekte land. Op straat, op school, bij het zakendoen, tijdens trouwfeesten hebben zij getracht de identiteit van die inwoners te bloot te leggen.

De expo toont hoe de artiesten zich de beelden eigen maken om ze een bijzondere betekenis te verlenen, via hun eigen waarneming van de socioculturele werkelijkheid.


tsimba-audeladelespoir1_res Beeldenexpo Freddy Tsimba

Freddy Tsimba is artiest/beeldhouwer uit de Democratische Republiek Congo. Hij werkt vooral met ijzer en brons en heeft een uitgesproken interesse voor afvalmateriaal zoals patroonhulzen, resten van granaatkoppen, machetes of nog: vorken, messen en lepels. Deze elementen brengen leven in zijn werk: het zijn expressionistische sculpturen, versnipperd en provocerend. Freddy toont vlijmscherp de gruwel van oorlog en gewapende conflicten. Zijn werk legt de essentiële vraagstukken van de mensheid bloot.

 

Freddy_res

Freddy Tsimba

Freddy Tsimba is kunstenaar-beeldhouwer uit de Democratische Republiek Congo. Hij is geboren in 1967 in Kinshasa. In 1989 rondt hij zijn studies af aan de Academie voor Schone Kunsten in Kinshasa in de richting monumentale sculptuur. Zelf vindt hij: “Mijn echte school (…) is de straat, waar ik al mijn spullen vind. Mijn leermeesters waren de smeden bij wie ik vijf jaar lang de technieken van het vuur en het smeden leerde.” Zijn bekendheid heeft hij te danken aan zijn meer dan vijftig tentoonstellingen die hem naar Afrika, Europa, Canada en China brachten. Hij heeft tal van onderscheidingen en prijzen op zijn naam in Frankrijk en Canada.

 


Francois bamba res newsletterVerteller

Een verteller zal door het dorp wandelen, om mensen te ontmoeten en met hen te praten. Vergezeld van zijn Ngoni (snaarinstrument uit West-Afrika, nvdr) bevraagt François Bamba de bezoekers via verhalen, parabels en gezegden over de culturele diversiteit, het samen-leven of nog over de wereld van morgen.

De verteller, François Moïse Bamba nam in 2016 deel aan MASA. Hij komt uit het netwerk van Arts de la Parole en wordt gesteund door Africalia. Hij is actief in Burkina Faso, Niger, Togo en Mali.

 

ID-francois-bamba-res

François Bamba

François Moïse Bamba ontdekt de verhalen via zijn vader. Hij leert zijn oratorische kunsten vervolmaken bij beroemde vertellers zoals Habib Dembele, Hassane Kouyate, Jihad Darwich en Françoise Diep. Hij is de oprichter van de eerste vereniging van vertellers van Burkina Faso in Ouagadougou. Verschillende edities leidt hij het internationale verhalenfestival Yeleen de Bobo-Dioulasso en zet ‘Afrifrogo’, een netwerk van mensen in de mondelinge traditie, op poten. Hij richt ook, samen met vier muzikanten, zijn eigen gezelschap op, ‘Les murmures de la Forge’ (Het gefluister in de smidse).

 


Ker_thiossane_stand_RESStand: "Creative industries, the gateway to a new development model"

In deze stand ontdek je een kort overzicht van de creativiteit en diversiteit van de culturele initiatieven van de ACP-landen, door projecten, festivals en culturele hubs!

Culturele en creatieve sector in het hart van het ontwikkelingsproces

De band tussen de culturele en creatieve sector en ontwikkeling hoeft niet meer worden aangetoond. Deze sectoren dragen bij aan de economische en sociale ontwikkeling van een land.

Vier culturele hubs werden uitgenodigd om hun activiteiten in de kijker te zetten. Het is de uitgelezen kans voor deze ondernemers om ons te tonen dat ze een werkbaar economisch model hebben uitgedacht en werkgelegenheid verschaffen.

Festivals in de ACP-landen

In de ACP-landen vinden belangrijke festivals plaats. Ze dragen bij tot de economie en de bekendheid van hun land. Ze ondersteunen de creatie en productie van kwaliteitsgoederen en -diensten en voor kunstenaars en hun werk vormen ze een heuse springplank naar de internationale kunstmarkt.

 

https://eudevdays.eu/content/africalia-0#overlay-context=content/storyteller