Africalia mobiliteitsbeurs

Fespaco 2023

Burkina Faso

Beurshouders op Fespaco 2023


Twee leden van de partnerstructuren in de film- en audiovisuele sector in de DRC hebben een mobiliteitsbeurs gekregen in het kader van het MJP 22-26 om naar het Fespaco te gaan. Het ging om Haissetu Sembunu Bianca, verantwoordelijk voor culturele uitwisseling en communicatie bij Yolé! Africa, en Fabien Mweze, lid van 3TAMIS. Ze werden vergezeld door 10 beurshouders van het Pasacc-bu programma. Ze hebben gebruikgemaakt van deze kans om te netwerken en professionals in de sector te ontmoeten in het belang van hun respectievelijke programma’s.

Ontdek de feedback van Haissetu Sembunu Bianca, lid van Yolé! Africa, en Justine Bitagoye, een beursontvanger van het Pasacc-Bu programma.

JPEG - 74.9 kB

"In het begin was het een beetje moeilijk omdat het een grote wereld is. Je kent niemand, niets is van tevoren voor jou gepland. Je moet proberen ontmoetingen te regelen enmensen op te zoeken die geïnteresseerd zijn in het werk dat we doen bij Yolé! Africa. Het kostte me een dag of twee, maar daarna kwam ik in contact met meer dan 10 mensen, waaronder producenten enregisseurs met wie ik interessante discussies had.

Mijn aandachtspunt was ons opleidingsprogramma, Alternative to TV, gesteund door Africalia. In dit programma nodigen we filmprofessionals uit om verschillende opleidingen te geven. Ik heb ook films bekeken met zicht op het programmeren van vertoningen voor het programma; de Ishango-bijeenkomsten, gewijd aan de heroverweging van de rol van kunst in de hedendaagse wereld.

Bij Yolé! Africa begeleiden we ook jongeren die films maken. Deelnemen aan Fespaco was een kans om nieuwe mogelijkheden te verkennen om deze films te verspreiden.

Hetfestival is echt een opening naar de wereld, naar de Pan-Afrikaanse wereld. Deze mobiliteitsbeurs heeft me de mogelijkheid gegeven ons werk te positioneren ten opzichte van wat elders in Afrika gebeurt en bruggen te slaan tussen structuren voor toekomstige samenwerkingen. Bedankt Africalia!".

JPEG - 345.6 kB

Justine Bitagoye is een Burundese journaliste en regisseuse. Volgens haar is het Fespaco een belangrijke creatie- en distributiehub voor Afrikaanse cinema. "Het is een eer om via Africalia en het Pasacc-bu-project deel te kunnen nemen aan dit evenement. Deze uitwisselingsmogelijkheid heeft me geholpen om mijn horizon te verbreden, omdat we als filmprofessional in Burundi niet de kans krijgen om ons netwerk uit te breiden, met andere creatievelingen in gesprek te gaan en bioscopen te bezoeken. We zijn het niet gewend om naar de bioscoop te gaan, in tegenstelling tot de Burkinezen die hun bioscopen vullen. Enkele jaren geleden had ik de gelegenheid om een documentaire te presenteren en dit was een herontdekking voor mij. Het stelde me in staat om opnieuw in contact te komen met regisseurs waarmee ik alle contactverloren had. Ik heb gemerkt dat er een enorme kloof tussen ons is onstaan, maar dat moedigt me aan om in 2025 met iets terug te komen om voor te stellen".