Voorstelling van het boek "Gahugu Gato" van Gaël Faye

Belgique - Rwanda - Burundi

Voorstelling van het boek "Gahugu Gato" van Gaël Faye


"Gahugu Gato", zo luidt de vertaling in het Kinyarwanda van het boek van de Frans-Rwandese schrijver Gaël Faye. Het boek verscheen eerder al in het Frans onder de titel "Petit Pays" (’Klein land’) en werd een groot succes. Het ontving meerdere onderscheidingen ; zo ook ondermeer de Prix Goncourt des lycéens in 2016.

Om deze nieuwe uitgave te vieren nodigen Africalia, Rwanda Arts Initiative en CEC ONG u uit op een boekpresentatie in aanwezigheid van de auteur. Wij verwelkomen u daarom graag op 1 november 2018 om 18:00u in het Maison de la Francité in Brussel. De avond wordt in het Frans gepresenteerd door de Burundese journaliste Nadine Muhorakeye. Er zullen fragmenten in het Kinyarwanda worden voorgelezen. We sluiten feestelijk af met een drankje.

Deelname is gratis maar het aantal plaatsen is wel beperkt. Daarom is inschrijven verplicht. Wij vragen u dit te doen vóór 30 oktober. Ook vragen wij u om op tijd aanwezig te zijn, zo niet kan het zijn dat wij uw plaats aan iemand anders geven.
JPEG - 342 ko

Toen Gaël Fayes boek "Petit Pays" (Klein Land) uitkwam, bleek de nood voor een uitgave in het Kinyarwanda, voor de lezers die zich het meest kunnen herkennen in de verhalen van de auteur over de geschiedenis van Rwanda en Burundi.

Projectleiders voor de vertaling

Van bij zijn publicatie was het Rwanda Arts Initiative (RAI) vragende partij voor een vertaling van het boek van Gaël Faye in de nationale taal. Sinds zijn oprichting in 2012 gelooft RAI dat de kunstensector een aanzienlijk kan bijdragen tot de socio-economische ontwikkeling van Rwanda

Africalia wil dit project van begin tot einde steunen. Daarom maakte de organisatie de nodige middelen vrij voor de vertaling en stelt ze haar netwerk en expertise ter beschikking voor de promotie van het boek in België

Les Editions d’en bas, deze waldenzenuitgever werd in 1976 opgericht door Michel Glardon in Zwitserland. De Editions d’en bas willen met hun uitgaven een stem verlenen aan de verstotenen in de wereld en zo het sociaal en politiek divers discours van onze tijd uitdragen. De organisatie bestaat uit coöperanten en abonnees die de waarden van de oprichter delen. De Editions d’en bas begeleiden en verspreiden het werk van auteurs van essays, historische, sociologische en politieke dossiers, getuigenissen, mémoires en literaire teksten uit verschillende hoeken van de wereld. Vandaag telt hun catalogus meer dan 350 werken. De Editions d’en bas zijn co-uitgever van Gahugu Gato

Over het boek

De Kinyarwandese vertaling van het boek van Gaël Faye was de aanleiding voor twee initiatieven, die gepaard gaan met de distributie.

Distributie-workshops : Workshops voor de distributie in scholen.

De NGO CEC (Coopération Éducation Culture) is distributeur en promotor van literatuur uit Afrika, het Caribisch gebied en de diaspora’s. CEC stelde een pedagogisch dossier voor leerkrachten samen over Petit Pays. Het dossier dient als voorbereidend materiaal en bevat leessleutels, mogelijke interpretaties en analyses van het boek voor in de klas. Het stelt lees-, schrijf- en theaterworkshops voor die de creativiteit en uitwisseling én het debat bevorderen.

Audioboek : Een van de meest gebruikte media op het Afrikaanse continent is de radio. Daarom was het vanzelfsprekend dat er een audioversie moest komen van het boek. Zo wordt het verhaal toegankelijker en komt tegemoet aan de manier waarop het publiek literatuur gebruikt/consumeert én bereiken we ook het ongeletterde deel van de bevolking. Het wordt een muzikale lezing in verschillende afleveringen, een erg populair format in Rwanda.

Inschrijven

Deelname is gratis. Het aantal plaatsen is wel beperkt. Daarom is inschrijven verplicht. Wij vragen u dit te doen vóór 30 oktober. Wees op de avond zelf alstublieft op tijd, anders kan het zijn dat wij uw plaats aan iemand anders geven.
Inschrijven kan per e-mail naar event4@africalia.be of telefonisch op +32 (0)2 412 58 80.
Wie niet ingeschreven is, maar wel naar de avond komt, zal pas toegang tot de zaal krijgen als er een plekje vrijkomt. Dank voor uw begrip !


Credits
Logo Rwanda Arts Initiative RAI
Africalia_logo_rvb_fond_blanc_72dpi
JPEG - 39.2 ko

JPEG - 175.8 ko