ACTUALITEIT

Tegenover de gezondheidcrisis, blijken onze partners vindingrijkheid

RD Congo - Ouganda - Zimbabwe

Tegenover de gezondheidcrisis, blijken onze partners vindingrijkheid


Africalia’s partners "in het Zuiden" lieten niet de Covid-19 winnen. Ze denken buiten de doos om hun activiteiten op een nieuwe manier voort te zetten en te bewijzen dat kunst en cultuur onmisbaar zijn in ons leven.

Foto : "Masa Caroleen" van Music Crossroads, getoond tijdens het TAG2020

In Zimbabwe organiseerde Afrikera Arts Trust op 29-30 oktober 2020 het TAG2020 festival. Het TAG, die voor The Arts Gathering staat, was een hybride mix van vertegenwoordiging en discussies : zowel voor een klein publiek - met respect voor de gezondheidsmaatregelen - als live online uitgezonden. Van traditionele en contemporaine dans tot percussieconcerten, van spannende debatten over wat het betekent om in 2020 artiest te zijn tot filmvertoningen, deze twee dagen van volle en gevarieerde activiteiten werden georganiseerd door het geweldige team van Soukaïna Edom. Vind alle posters en video’s op Afrikera’s Facebook pagina

JPEG - 145.9 ko
JPEG - 61.9 ko

Onze Oegandese partner Bayimba, van zijn kant, heeft ervoor gekozen om de zevende editie van het Kampala International Theatre Festival volledig online te houden op 23 en 24 november. Dit platform, dat samen met Tebere Arts Foundation wordt georganiseerd, biedt elk jaar de mogelijkheid om het professionele aspect van acteurs uit de theaterwereld te ontwikkelen. In 2020 is de fysieke editie vervangen door virtuele evenementen. In de eerste plaats een debat met gerenommeerde sprekers op creatieve en disruptieve platforms in Afrika. Daarna, een verspreiding van beelden van vorige festivals op sociale netwerken. Ze herinnerden aan de kracht van het theater voor de vrijheid van meningsuiting. Deze screening werd gevolgd door een online vraag- en antwoordsessie. U vindt alle info hier.

PNG - 135.7 ko

Dit was ook de keuze van de Congolese groep TACCEMS, die 100% van de tiende editie van het NGOMA-festival, van 20 tot 27 september, digitaal heeft georganiseerd. Er zijn twee strategieën opgesteld. Ten eerste werden er live shows en concerten geproduceerd met theatergezelschappen en orkesten uit Kisangani. Ten tweede heeft TACCEMS samengewerkt met lokale tv-zenders om programma’s van zijn partners in andere steden van de DRC uit te zenden. Dankzij de inspanningen van de vzw konden de video’s van de shows tegelijkertijd op alle partnerkanalen worden uitgezonden.

JPEG - 108.8 ko

Andere structuren hebben besloten om kunst te gebruiken om de bewust van gezondheidsmaatregelen te maken. Dit is het geval in de Democratische Republiek Congo, met 3TAMIS, dat streeft naar een permanente burgerschapseducatie door middel van haar culturele en audiovisuele activiteiten. Sinds september produceert de organisatie tien video’s die ze uitzendt op sociale netwerken en haar website om het publiek bewust te maken van goed sociaal gedrag tijdens de pandemie. Deze video’s zijn in het Swahili en zijn humoristische invalshoek zoals de acteurs van de Bukavu Comedy Club. Ontdek hier alle video’s.

JPEG - 129.8 ko