Première : Kaniama Show

Baloji

Belgique - RD Congo

Première : "Kaniama Show" - Baloji


Africalia coproduceert de kortfilm Kaniama show van de Belgisch-Congolese kunstenaar Baloji. De film neemt u mee naar de sfeer van de jaren 1980 en ‘90 in een satire op de staatstelevisie.

Deze kortfilm gaat in avant-première op 25 februari 2018 om 18.00u tijdens het Afropolitan Festival in Bozar, in aanwezigheid van de regisseur.

Baloji - Kaniama Show2
Crédits : Baloji

Na Hôtel Impala (2008) en de Congoleze versie ervan Kinshasa Succursale (2011) die van de internationale pers (NY Times, Guardian, El Pais, de Inrocks...) 4 sterren kregen, brengt Baloji in de lente van 2018 een nieuwe plaat uit, Avenue Kaniama, op de prestigieuze zelfstandige label Bella Union.

Baloji zorgt zelf voor de clips en de beelden van zijn verscheidene projecten. Kaniama Show is zijn eerste korte fictiefilm. Een satire van de propagandistische televisie in Afrika. In 2019 wordt een eerste langspeelfilm gepland waarvan hij het scenario heeft geschreven en die hij zal regisseren. In swahili betekent Baloji “man van de wetenschap” maar tijdens de kolonisatie en met de evangelisatie veranderde die betekenis in “man van de occulte wetenschappen en hekserij”. Veerkracht staat centraal in het werk van Baloji. Hij mengt collusie en kruising en creëert zo een uitbundige kunst bevrijd van de door “genres” opgelegde grenzen.


Baloji - Kaniama Show
Crédits : Yaqine Hamzaoui

Praktische Info

Datum : 25/02/18, 18.00u
Locatie : BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel (zaal Studio)
Toegang : gratis inschrijving

Na de filmvertoning antwoordt Baloji op de vragen van de toeschouwers.

Afropolitan Festival : www.bozar.be


Credits

Met : Eriq Ebouaney, Bwanga PiliPili, Martha Canga Antonia, Eric Kabongo, Jérémie Zagba, Gorges Ocloo, Sophie Sénécaut en Jean-Marie Vovk.

Productie : Versus Production Coproductie : Africalia, Twenty-Nine Studio Production, Katuba, RTBF, Be tv, HK Corp Met de steun van : Tax Shelter van de Belgische federale overheid en Inver Tax Shelter.