OPROEP TOT VOORSTELLEN IN BELGIË 2019

Ontdek de uitdagingen die de winnaars van de oproep tot voorstellen hebben bereikt

Belgique

Ontdek de uitdagingen die de winnaars van de oproep tot voorstellen 2019 hebben bereikt


Ondanks de ups en downs van dit jaar, hebben drie van de winnaars van de oproep tot voorstellen 2019 al zijn projecten uitgevoerd, en deze zijn fantastisch !

Foto : Who We Are show door Transe en Danse

Publieke Acties vzw : Being Imposed Upon

Deze zomer publiceerde de Vlaamse organisatie Publieke Acties haar boek Being Imposed Upon, dat zij beschrijft als "een tijdloze liefdesbrief en handleiding van en voor Zwarte Vrouwen". Het is inderdaad een collectie van reflecties over vrouw- én zwart-zijn in België.

Deze mooie teksten, zowel poëtisch als activistisch, zijn geschreven door een groep van Zwarte Vrouwen die betrokken zijn bij Afrofeministische, antiracistische en dekoloniale doelen, om ze te noemen : Joëlle Sambi Nzeba, Olave Nduwanje, Emmanuelle Nsunda, Sabrine Ingabire, Aline Bosuma W’Okungu Bakili, Heleen Debeuckelaere, Mireille-Tsheusi Robert, Munganyende Hélène Christelle, Modi Ntambwe, Emma-Lee Amponsah, Djia Mambu, Shari Aku Legbedje & Anissa Boujdaini, Gia Abrassart, Melat Gebeyaw Nigussie, Anne Wetsi Mpoma, Lisette Ma Neza. De sublieme foto’s die de teksten illustreren zijn gemaakt door Awa Gaye.

Dit 272 pagina’s tellende boekje, geschreven in het Frans en Nederlands, zal u zeker ontroeren, of u een Zwarte Vrouw bent of niet. Een fantastische literaire ervaring, "Being Imposed Upond" is te koop voor 17€ op de website van Publieke Acties.

PNG - 948.5 ko

WARP : Flowering Ethiopia

Als onderdeel van de tentoonstelling Coup de Ville 2020 - Chasing Flowers georganiseerd in Sint Niklaas, wilde WARP de Ethiopische kunstenaar Ermias Kifleyesus uitnodigen om nieuwe werken te maken op basis van een veldstudie in Ethiopië. Door Covid kon het eerste project niet worden uitgevoerd. Daarom heeft Stef Van Belingen, die de leiding heeft over de tentoonstelling, ervoor gekozen om enkele werken van Kifleyesus te tonen die al waren gemaakt temidden van werken van andere kunstenaars met het gemeenschappelijke thema bloemen.

JPEG - 1.7 Mo

Het bezoek aan de tentoonstelling, die van 11 september tot 11 oktober op verschillende symbolische plaatsen in de stad Sint Niklaas werd gehouden, was zowel voor de jongeren als voor de ouderen een aangename ervaring. Door het volgen van de route, die ook een bezoek aan de stad mogelijk maakte, was het mogelijk om kunstwerken te bewonderen, van beeldhouwkunst tot schilderkunst en video’s.

Aan het einde van de route ontdekten we de ruimte gewijd aan de kunst van Ermias Kifleyesus, die de kers op de taart was. Deze schilderijen en schetsen zijn prachtig en geven u een gevoel van vreugde. Kom terug naar de tentoonstelling op de Facebook - en Instagram-pagina’s van WARP en blijf op de hoogte om de 2021-editie van dit magische evenement niet te missen.

JPEG - 3.4 Mo

Transe en Danse : Who We Are

In 2020 was het repeteren en uitvoeren van een show geen sinecure. Toch is dit de uitdaging die Transe en Danse aangaat met de show Who We Are, die het verhaal van jonge migranten vertelt. We hadden de kans om een van de weinige voorstellingen bij te wonen die dit jaar mogelijk waren. We kwamen eronderuit en we waren niet de enige.

JPEG - 67.9 ko

"Een van de mooiste shows die ik de laatste tijd heb gezien, met veel diversiteit, met getalenteerde artiesten en muziek die ons heeft getransporteerd ! Een groot dankwoord en een grote bravo voor dit prachtige project !" zegt Mounia van AMO Promo-jeunes. "Bedankt voor deze ontroerende show... de scene met de kleine bowlingpoppen in dozen en gegooid is bijzonder heftig en geweldig ! Gefeliciteerd met de acteurs voor de superkrachtige dance scenes... En de poppen geven een krankzinnig effect ! Bedankt voor het blijven brengen van kunst en dans tot leven, ... en bedankt voor deze jonge mensen dat deze actie zeker bijdraagt aan het leven, om de moed te geven om door te gaan. Jullie zijn fantastisch ! " voegt Marie Fontaine toe, beeldend kunstenaar.

Deze getuigenissen zorgen er waarschijnlijk voor dat u deze prachtige show wilt zien en u hebt gelijk. Gelukkig staan er voorstellingen op het programma zodra de theaters weer opengaan :

  • 22 januari 2021 in het Théâtre des Riches-Claires, 1000 Brussel om 19 uur.
  • 30 januari 2021 in de Foyer Culturel de Saint-Guislain om 20 uur.
  • 10 februari 2021 in het Cultureel Centrum van Woluwé St-Pierre, de W-HALLL, Brussel om 10.30 uur voor scholen en om 20.00 uur voor het publiek.
  • 2 april 2021 in het Cultureel Centrum van Sprimont om 14 uur voor scholen en 20 uur voor het publiek.
  • 24 april 2021 in de Foyer Culturel de Beloeil om 20.00 uur.

Alle informatie hier

JPEG - 85.6 ko