"Great Black Music"

in Rwanda

Rwanda

"Great Black Music" in Rwanda


Van mei tot november 2017, nodigde Rwanda Arts Initiative (RAI) met de steun van Africalia het publiek in de Rwandese hoofdstad uit om een reis te maken naar het hart van het muzikale erfgoed van Afrika. De tentoonstelling “Great Black Music” combineert intercontinentale geschiedenis, geografie en fotografie met video en een muzikale achtergrond in een innovatief documentair project.

De tentoonstelling

De tentoonstelling Great Black Music werd voorgesteld in de Rwandese hoofdstad van 12 mei tot 3 november 2017. RAI was gastheer voor de expo, die voor het eerst in Oost-Afrika te zien was. De openbare bibliotheek van Kigali was het decor voor deze ontdekkingstocht van de muziek.

Aan de basis van dit project ligt de wens om een belangrijk deel van de immateriële zwarte cultuur voor te stellen : muziek. De tentoonstelling is opgebouwd rond honderden klank- en audiovisuele documenten. Ze dompelen de bezoekers via smartphones onder in een interactieve zintuiglijke ervaring. Ze neemt hen mee door de geschiedenis van de zwarte muziek, van jazz over blues, funk, reggae en andere tot hip hop en zet de Afrikaanse invloed op de hedendaagse populaire cultuur in de verf.

De opdrachtgever voor deze tentoonstelling, Marc Benaïche, wil de kloof tonen tussen de perceptie van Afrikaanse muziek -‘verengd tot de perceptie van de traditionele muziek’- in Europa en de Verenigde Staten en de realiteit van deze muziek, die veel hedendaagser en vernieuwender is. Hij wil bezoekers losmaken van de voorgekauwde ideeën over zwarte muziek, en hun er de rijkdom en diversiteit van tonen.

Digitaal respect voor de muziek

Deze tentoonstelling komt precies op tijd voor Rwanda, met zijn culturele sector die sinds enkele jaren aan belang en geloofwaardigheid wint. Africalia onderlijnt het belang van culturele projecten zoals dit, waarbij de oneindige digitale mogelijkheden voor de creatieve sectoren duidelijk worden.

Parallel aan de tentoonstelling waren verschillende workshops ingericht voor theaterregisseurs, DJ’s en digitale programmeurs. Deze pedagogische activiteiten en de vele geleide bezoeken maakten de orde van de dag uit tijdens de tentoonstelling en deze maanden waren de perfecte omgeving voor de bewustmaking van het digitale, in een land dat van digitalisering een strategische prioriteit heeft gemaakt.

Meer info over RAI :
www.africalia.be
Facebook RAI