Atelier Graphoui

Residentie Frank Mukunday en Tétshim

Belgique - RD Congo

Frank Mukunday en Tétshim in residentie


De Congolese kunstenaars Frank Mukunday en Tétshim waren in residentie in Atelier Graphoui voor de creatie van hun animatiefilm Machini . De residentie kadert in een partnerschap met Africalia en haar Wereldburgerschapseducatie programma. Tijdens deze drie maanden werken ze aan hun kortfilm Machini .

De restitutie van hun residentie zal plaats vinden op 10 juli 2019 om 18.30u. in Cinéma Aventure, Kleerkopersstraat 15, 1000 Brussel. De film Machini zal vertoond worden, samen met hun vorige films Cailloux (2010) en Ku Kinga (2015), in aanwezigheid van de regisseurs en Rosa Spalivieiro, de producent van hun laatste film.

Reserveren verplicht (het aantal plaatsen is beperkt) : kim@graphoui.org

Atelier-Graphoui-residence-Frank-Tetshim-Machini
Crédits : Frank Ngoy Mukunday

Tijdens een eerdere residentie in het atelier maakten Frank Mukunday en Tétshim indruk met hun project Machini . Hun creatieve geestdrift leverde hun twee andere uitnodiging op om aan hun kortfilmproject te werken.

Het project

Machini - Korte animatiefilm – 2019 – 8 min. – HD – 16:9 – kleur

Synopsis :
Door de kracht der dingen
en vooral de machine
we zijn slaapwandelende wezens geworden
wezens beroofd van God, de verdoemden van de aarde
en cavia’s op de zwarte markt van de geschiedenis
cavia’s uit de machine

Productie : Picha l Twenty Nine Studio & Production
Coproductie : Atelier Graphoui
Met de steun van : Africalia, Sami Douenias, Fonds Jeune Création Francophone en Fonds Image de la Francophonie

De kunstenaars

Frank Mutunday is afkomstig uit Lubumbashi, DRC. Hij is gepassioneerd door animatiefilm en werkte al samen met vele Congolese animatiefilmmakers. In 2007 begint hij zijn samenwerking met Tétshim, Angelo Nkeza en Trésor Makonga, en die duurt tot op de dag van vandaag.

Tétshim is dan weer geboren in Kinshasa. Hij tekent sinds zeer jonge leeftijd en is behalve regisseur van animatiefilms ook illustrator en pers- en striptekenaars.

Frans Mukunday en Tétshim maken sinds 2010 kortfilms. Het zijn autodidacten. Tétshim vertrekt vanuit ontwerp, Frank vanuit video. Het duo richtte in Lubumbashi hun studio "Crayon de cuivre" (‘koperen potlood’) op. Na twee experimenten, Cailloux en Ku Kinga (terug te vinden in Afrika kort en krachtig 3, onze collectie kortfilms uit het hele continent), is Machini de eerste film die ze in professionele omstandigheden produceren.


Meer info over het partnerschap tussen Africalia en Atelier Graphoui op deze pagina
Meer info over de activiteiten van Atelier Graphoui op hen website