Expo WIELS

Multiple Transmissions : Art in the Afropolitan Age

Belgique - Panafricain

Expo WIELS - Multiple Transmissions : Art in the Afropolitan Age


Deze groepstentoonstelling verenigt acht hedendaagse, Afrikaanse kunstenaars. Sinzo Aanza, Simnikiwe Buhlungu, Pélagie Gbaguidi, Jean Katambayi, Nelson Makengo, Emeka Ogboh, Pamela Phatsimo Sunstrum en Georges Senga nodigen ons uit om naar het multidisciplinaire erfgoed en de wereldwijde weerklank van de ideeën, beelden, geluiden en energieën te kijken die eigen zijn aan hun praktijk.

Hun schilderijen, video’s, installaties, geluidsfragmenten en fotografische werken weven fysieke en imaginaire netwerken die deelnemen aan het ’afropolitische’ tijdperk.

Door de samenwerking tussen WIELS en Africalia konden Nelson Makengo en Simnikiwe Buhlungu deelnemen aan het residentieprogramma van WIELS. Tijdens die residentie hebben ze de werken in deze tentoonstelling ontwikkeld.

De tentoonstelling is te bezichtigen bij WIELS van 25 mei tot 18 augustus 2019.

WIELS_multiple-transmissions—art-in-the-afropolitan-age
Crédits : Emeka Ogboh

De tentoonstelling Multiple Transmissions : Art in the Afropolitan Age (Meervoudige overleveringen : kunst in het afropolitische tijdperk) neemt als uitgangspunt de groep van Afrikaanse kunstenaars die in residentie waren in WIELS tussen 2015 en 2019. Als integraal onderdeel van het hedendaagse kunstenlandschap van vandaag, zetten residentieprogramma’s kunstenaars over de hele wereld in beweging, terwijl ze tegelijkertijd gedurende een bepaalde periode ondergedompeld worden in één enkele plaats. Kunstenaars - en Afrikaanse kunstenaars in het bijzonder - zijn opeenvolgende locals geworden van verschillende plaatsen en steden : ze zijn "afropolitische" kunstenaars geworden. Dit concept is in de eerste plaats ontwikkeld door de denker Achille Mbembe en verwijst naar de transnationale culturen en de esthetiek van 21e-eeuwse stedelingen die zich als Afrikaans identificeren. Zowel in als buiten het continent hebben de mentale en fysieke routes radicaal meervoudige mentale wereldkaarten bij deze kunstenaars ontwikkeld. Gecreëerd tussen Kinshasa, Lubumbashi, Johannesburg en Brussel, worden de werken van de residenten gepresenteerd naast een reeks van andere kunstpraktijken die evenzeer verstrikt zijn in deze mondiale stromen.

De verdienste van het afropolitisme is dat het ons dwingt om rekening te houden met de veelheid aan transversale en mondiale invloeden en nalatenschappen van Afrikaanse kunstenaars vandaag. In een tijd waarin de politieke regimes van de wereld een alarmerende opkomst van xenofobie laten zien, waar grenzen overal sluiten en migranten achterblijven om te sterven aan de oevers van Europa, biedt het afropolitisme een buitengewoon model van transcendente geografieën, nationaliteiten, talen en tijdzones.

Kunstenaars : Nelson Makengo, Jean Katambayi, Georges Senga, Sinzo Aanza, Simnikiwe Buhlungu, Emeka Ogboh, Pamela Phatsimo Sunstrum en Pélagie Gbaguidi

Curator : Sandrine Colard

Praktische info


Opening : 24.05.2019, 20.00u. - 22.00u. Data : 25.05 > 18.08.2019 Open : dinsdag - zondag, 11.00u. - 18.00u. Locatie : WIELS, 354 Van Volxemlaan, 1190 Brussel Meer info : www.wiels.org

Credits


Met de steun van : Africalia, Imane Farès Gallery (Parijs), Tiwani Gallery (Londen). De nieuwe productie van Nelson Makengo kwam tot stand met de steun van Argos, centrum voor audiovisuele kunst. In samenwerking met : De Biennale van Lubumbashi en Picha. In het kader van : Brussels Art Summit.

(Tekst van Wiels : www.wiels.org)