Kristof Titeca & Georges Senga

Rebel Lives @ FOMU

Belgique - Ouganda

Expo : Rebel Lives – Kristof Titeca & Georges Senga @ FOMU


FOMU, het Antwerpse Museum voor Fotografie, presenteert een tentoonstelling die het leven in de Oegandese rebellengroep Lord’s Resistance Army (LRA) belicht. De tentoonstelling is gebaseerd op foto’s gemaakt door de generaals van de LRA en is aangevuld met tekeningen en video’s om de inhoud van de foto’s beter te begrijpen.

Africalia nam deel aan dit project door de financiering van het onderzoekswerk van de Congolese fotograaf Georges Senga en zijn academische assistenten in Oeganda.

Deze tentoonstelling is te bezichtigen bij FOMU van 28 juni tot 6 oktober 2019.

The Lord’s Resistance Army (LRA), een Oegandese rebellengroep onder leiding van Joseph Kony, ontstaat in de jaren 1980. Ze is vooral berucht om massale ontvoeringen van burgers, waarvan meer dan de helft kinderen zijn. Door het extreme geweld is weinig geweten over het leven in de gewapende groepering. Het project Rebel Lives vertelt een visueel verhaal over deze rebellenbeweging en de mensen die er deel van uitmaken.

Centraal staat een reeks recent ontdekte foto’s die door de generaals van de LRA zelf zijn genomen. Kristof Titeca (BE, 1978), expert in conflictstudies, vult dit materiaal aan met gevonden tekeningen, video’s en documenten die de foto’s in hun context plaatsen. Daarnaast reist hij samen met fotograaf George Senga (1983, DRC) naar Uganda om de afgebeelde mensen opnieuw op te zoeken. Rebel Lives biedt inzicht in dit gelaagde stukje geschiedenis, waarin de grens tussen daders en slachtoffers steeds vager wordt.

Praktische Info

Data : 28.06.2019 – 6.10.2019
Locatie : FOMU - Fotomuseum province Anvers, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Openingsuren : dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur, maandag gesloten
Prijs : € 10 volwassen / € 7 kortingstarief / € 3 -26 jaar / gratis -18 jaar
Meer info : fotomuseum.be


Credits

Deze tentoonstelling van FOMU is gesteund door Africalia, Universiteit Antwerpen, VLIR-UOS.
Curator : Rein Deslé

(Tekst van FOMU : fotomuseum.be)logo-FOMUAfricalia_logo_rvb_fond_blanc_72dpilogo_universiteit_antwerpenlogo_vliruos