CREATIVITY IS LIFE

CULTUUR IN TIJDEN VAN COVID-19

CULTUUR IN TIJDEN VAN COVID-19


Tijdens deze periode van wereldwijde gezondheidscrisis worden de meeste culturele en artistieke activiteiten opgeschort. De culturele sector zoekt naar alternatieven omdat kunst, cultuur en creativiteit - zeker tijdens deze tijden - belangrijke componenten van ons dagelijks leven blijven. Creativiteit en verbeeldingskracht stellen ons immers in staat ons open te blijven stellen voor de wereld als een vorm van vrijheid tijdens deze lockdown.

Africalia blijft kunstenaars en culturele instellingen ondersteunen door innovatieve initiatieven en acties, die een antwoord bieden op deze crisis, onder de aandacht te brengen.

#stayhome
#creativityislife

Veel inspirerende initiatieven werden snel door de artistieke en culturele sector op poten gezet. We verzamelden een aantal initiatieven van onze partners :


FILMS AT HOME

Afrika Filmfestival – Leuven

Aangezien alle gratis vertoningen die de komende weken gepland waren in het kader van de 25e editie van het Afrika Filmfestival - Leuven, niet fysiek kunnen plaatsvinden, biedt het festivalteam toeschouwers aan om elke week de films gratis thuis te ontdekken !

Atelier Graphoui

Elke week belicht Atelier Graphoui films uit zijn catalogus. Deze films zijn dan enkele weken gratis beschikbaar.


TENTOONSTELLING AT HOME

WIELS, centrum voor hedendaagse kunst, biedt tijdens deze periode gratis exclusieve inhoud om thuis te ontdekken.

U vindt er onder meer uittreksels uit :
-  boeken
-  online tentoonstellingen
-  audiovisuele producties waaronder Cailloux, een martial art film geregisseerd door Tetshim en Frank Mukunday, met kaarsen en kiezels uit Frank’s tuin in Lubumbashi.


EEN PLATFORM VOOR DE CULTURELE EN CREATIEVE INDUSTRIE

PNG - 16.1 ko

In de context van de covid-19-crisis lanceerde de culturele organisatie Nhimbe Trust, onder leiding van de Nhimbe Global Affairs Observatory, het Covid-19 Culture and Creative Industries Portal.

Dit initiatief heeft tot doel informatiebronnen, technische ondersteuning en professionele expertise aan te bieden als reactie op de crisis in het ecosysteem van de culturele en creatieve industrieën. De bedoeling van dit platform is om paraatheidsmechanismen te ontwikkelen voor de maanden na de crisis die we momenteel doormaken.


EEN ONDERZOEK VOOR DE CULTURELE SECTOR IN DE DRC

Om de economische impact van covid-19 op de culturele en creatieve sector in de Democratische Republiek Congo te meten, heeft professor Ribio Nzeza een onderzoek ontwikkeld voor bedrijfsleiders, vereniging en of onafhankelijke werknemers die in de culturele en creatief sector werken.


OPROEPEN TOT PROJECTEN

Hieronder vindt u enkele uitzonderlijke oproepen tot het indienen van projecten ter ondersteuning van kunstenaars en culturele initiatieven :


OPROEP TOT PROJECTEN OM DE MAROKKAANSE ARTISTIEKE EN CULTURELE SCENE TE ONDERSTEUNEN

Het Franse Instituut in Marokko lanceert een uitzonderlijke oproep voor projecten ter ondersteuning van de Marokkaanse artistieke en culturele scene, met name verzwakt door de gezondheidscrisis. Deze oproep heeft tot doel artistieke acties op te zetten voor bevolkingsgroepen met een beperkte toegang tot cultuur.

CALL FOR IDEAS - UGANDA

Geïnitieerd door Konrad-Adenauer-Stiftung Uganda & South Sudan, werd deze oproep gelanceerd als reactie op de covid-19-crisis voor artiesten in Uganda .

OPROEP TOT PROJECTEN : COVID-19-financiering voor kunstenaars en activisten

Het Center for Applied Human Rights (CAHR) van de University of York roept dankzij een subsidie van de Open Society Foundations kunstenaars en activisten van over de hele wereld op om COVID-19-financiering aan te vragen van maximaal £ 3.000 (3 440 €).