TENTOONSTELLING : « Mabele eleki lola ! De aarde, stralender dan het paradijs »

In het AfricaMuseum

Belgique - RD Congo

TENTOONSTELLING : « Mabele eleki lola ! De aarde, stralender dan het paradijs »


In samenwerking met Africalia, organiseert het AfricaMuseum de eerste tijdelijke tentoonstelling sinds de heropening in december 2018 om artiesten en culturele actoren van het Afrikaanse continent te promoten.

JPEG - 196.4 ko

Het AfricaMuseum nodigt de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba uit voor een dialoog met de museumcollecties. Commissaris van de tentoonstelling is schrijver In Koli Jean Bofane, met wetenschappelijke input van Henri Bundjoko, directeur van het Musée national de la République démocratique du Congo, Kinshasa.

De titel van de tentoonstelling, « Mabele eleki lola ! De aarde, stralender dan het paradijs » verwijst naar de noodzaak om vooral hier en nu te leven, en naar de veerkracht die Congolezen dagelijks tentoonspreiden.

De monumentale werken van Tsimba komen voor het eerst in dialoog te staan met de museumcollecties. De kunstenaar brengt op die manier hulde aan het werk van de klassieke smid en beeldhouwer. Tijdens deze bijzondere ontmoeting staan tweeëntwintig installaties van Freddy Tsimba oog in oog met dertig museumobjecten.

De commissaris presenteert een persoonlijke ontmoeting tussen de herinneringen in de etnografische stukken en de geest van Freddy Tsimba’s werk. Voor de kunstenaar bevatten de stukken van het museum herinneringen die wachten om tot leven te komen. Afrikaanse kunstenaars en intellectuelen zijn altijd al geïnteresseerd geweest in de collecties van het museum. Het openstellen van dit erfgoed voor nieuwe studies, reflecties en herbestemming is een cruciale stap in het transformatieproces van het museum en zijn collecties.

De tentoonstelling wordt geopend van 29 oktober 2020 tot 21 februari 2021.


Alle informatie en tickets HIER