29 maart 2018

Africalia Presentatie

Belgique - Panafricain

Africalia Presentatie


Africalia vindt zichzelf opnieuw uit !

Africalia nodigt u uit voor een panelgesprek naar aanleiding van de voorstelling van haar meerjarenprogramma. Drie van haar partners zullen deelnemen aan het debat "Cultuur en creativiteit, vectoren van sociale verandering in België en Afrika" op donderdag 29 maart 2018 om 10.30u in La Bellone (Vlaamsesteenweg 46, 1000 Brussel).


JPEG - 377.8 ko

Een samenleving die wordt gevoed door cultuur en een alternatieve economie gebaseerd op creativiteit is geen droom. Dit is het doel van het nieuwe culturele samenwerkingsprogramma van Africalia in Afrika.

Bovendien richt Africalia zich voor de eerste keer in meer dan 10 jaar naar België en de Belgische culturele sector in het kader van haar programma rond Wereldburgerschapseducatie (WBE). Onder dit acroniem verstaan we de wens van actoren die in verschillende artistieke disciplines werken om de culturele diversiteit en meervoudige identiteiten van ons land onder het licht te brengen.

Al deze nieuwigheden zijn te vinden op de nieuwe website van Africalia, een showcase van activiteiten georganiseerd door haar partners en door haar team in haar programma 2018-2021.

De kracht ervan wordt nog vaak veronachtzaamd, maar het is van cruciaal belang om kunst en cultuur in het centrum te plaatsen van reflecties over de maatschappij die we in de nabije toekomst willen zien verschijnen.


CNA Afrique
Crédits : CNA Afrique

Debat : "Cultuur en creativiteit, vectoren van sociale verandering in België en Afrika"

Wat zijn de uitdagingen van de culturele samenwerking vandaag ? Hoe positioneert Africalia zich op dit vlak ? Tijdens deze presentatie zullen de partners van Africalia hun rol in het programma uiteenzetten. Omdat ze actief zijn in de dagelijkse culturele praktijk en zich bewust zijn van de te bereiken doelen, kunnen ze het nut en de impact van hun activiteiten demonstreren – op lokaal, nationaal, regionaal, continentaal en/of internationaal niveau – en hun standpunten over belangrijke thema’s in het programma van Africalia verduidelijken.

* Cultuur en creativiteit, vectoren van verandering
* Artistieke mobiliteit
* Toegang tot de markt (lokale als internationale economie).

De sprekers zijn : Frédéric Jacquemin (Directeur van Africalia - België), Faisal Kiwewa (Directeur van Bayimba Foundation - Oeganda), Wend-Lassida Ouedraogo (Coördinator van CNA Afrique - Burkina Faso) en Christophe Galent (Directeur van Les Halles de Schaerbeek - België). Het debat wordt gemodereerd door Annabelle Van Nieuwenhuyse (Presentatrice - België).

Aansluitend bieden we u graag een cocktail aan.


Inschrijven verplicht

Wij vragen u vriendelijk uw aanwezigheid te bevestigen per e-mail event4@africalia.be of telefonisch +32 (0)2 412 58 80, ten laatste op 23/03/2018.


Praktische informatie

Datum : 29 maart 2018, 10.30u.
Locatie : La Bellone, Vlaamsesteenweg 46, 1000 Brussel
Openbaar vervoer : metro De Brouckère / Sint-Katelijne of tram 3 en 4 Beurs
Parking : Q-park, Nieuwe Graanmarkt 2, 1000 Brussel

De sprekers

Portrait Frédéric Jacquemin

Frédéric Jacquemin : Alvorens de functies van directeur van Africalia op zich te nemen, was Frédéric Jacquemin expert op vlak van cultuurbeleid bij het secretariaat van de groep van ACS-landen (landen in Afrika, Caraïben en de Stille Oceaan). In deze functie coördineerde hij het ACS-Observatorium voor cultuur (Cultural Observatory), waar hij van 2009 tot 2012 onderzoek uitvoerde over de creatieve industrieën en het cultuurbeleid in de ACS-landen. Hij heeft ontwikkelingsacties en opleidingen in het beheer van culturele ondernemingen in SubSaharaans Afrika opgezet in opdracht voor de Stichting Hicter en onder andere voor de Belgische Technische Coöperatie, het Observatorium voor Cultuurbeleid in Afrika (Observatoire de politiques culturelles en Afrique) en de Internationale Organisatie van de Francofonie (Organisation internationale de la Francophonie). Frédéric Jacquemin heeft een diploma in Kunstgeschiedenis en Archeologie behaald aan de Université Catholique de Louvain en een M.A. in Business Administration aan het Instituut E. Solvay – Université Libre de Bruxelles.

Portrait Faisal Kiwewa Bayimba

Faisal Kiwewa : Faisal KIWEWA is directeur en oprichter van de Bayimba Cultural Foundation. Met een bedreven team wist hij de voorheen statische Oegandese kunstwereld te doen bruisen. Met Bayimba organiseert Faisal festivals, waaronder het Bayimba International Festival of the Arts (11e editie), naast een reeks andere in heel Oeganda (tussen 2010 en 2015). Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van het regionale forum DOADOA | East African Performing Arts Market (6e editie) en het Kampala International Theatre Festival (4e editie) en blies recent nieuw leven in het Amakula International Film Festival en de Dance Week Uganda. Hij is een veelgevraagd programmator en curator en commissie- en jurylid voor verschillende festivals op het hele Afrikaanse continent en wordt regelmatig uitgenodigd als spreker en docent.Portrait Wend-Lassida CNA Afrique

Wend-Lassida Ouédraogo : Wend-Lassida Ouédraogo studeerde Letteren en daarna Cultuurmanagement aan de Universiteit van Ouagadougou in Burkina Faso. In 2013 volgt hij een ManaMa in de Linguïstiek aan de Universiteit van Ouagadougou. Hij voert daarnaast de titel Master in Projectmanagement (Institut Supérieur d’Informatique et de Gestion, ISIG, thans Université Aube Nouvelle. Hij ontdekt de Mobiele Digitale Bioscoop (Cinéma Numérique Ambulante, CNA) in Koudougou via de vereniging Loniya die samenwerkte met de CNA in Mali. In 2006 wordt de CNA Burkina opgericht, met Ouedraogo als voorzitter. Hij werkt enkele jaren in de Espace Gambidi als cultureel programmator. In 2009 wordt hij coördinator van het CNA Afrika, netwerk voor de verschillende CNA’s, een functie die hij tot vandaag bekleedt.Portrait Christophe Galent - Les Halles

Christophe Galent : Gedurende dertig jaar werkte Christophe Galent op verschillende plaatsen in de Franse kunstwereld : stadstheater, creatieve centra en nationale organisaties. Hij was algemeen secretaris van Volcan, een van de grootste Franse organisaties, en projectverantwoordelijke bij het OFF in Avignon. Hij is (co-)auteur van verschillende collectieve werken (l’Art en Difficultés, met Cassandre/Horchamps ; Produire la création, met Cantarella, Comolli, Fisbasch, Françon, Jourdheuil, Lagarde, Milin, Mondzain, Tsaï e.a.), en co-regisseur van Culture(s) : Forces et défis du 21ème siècle. Als lid van de expertencommissie in Frankrijk en België leidt hij vandaag de Hallen van Schaarbeek, een van de belangrijkste cultuurhuizen in Brussel, waar hij zich verdiept in nieuwe vormen van productie. Hij is lid van het Internationaal Artistiek Comité van MASA en in die hoedanigheid betrokken bij het OIF-Festival, als steun voor de technische opleiding in Afrika.