Mavambucover_dvd_Freddy-Tsimba_RDC

De kunstenaar Freddy Tsimba struint in de DR Congo plaatsen af die leven en dood uitademen, op zoek naar oude metalen, het materiaal waaruit hij zijn kunstwerken vervaardigt. “Om mijn beeldhouwwerken te kunnen maken, zet ik mijn leven op het spel, en dat is onbetaalbaar. Ik heb tienduizend kogelhulzen meegebracht uit gevaarlijke gebieden, maar hoeveel liggen er nog ? Tonnen ! Het zijn stille getuigen van de tragische geschiedenis van mijn land.”

Collectie Africalia Productions [Doku]


Voorstelling van de regisseurs

Rosine Mfetgo Mbakam is in 1980 in Kameroen geboren. Na haar opleiding tot videoreporter en haar studies audiovisuele kunsten in Yaoundé van 2001 tot 2004, ging ze van 2004 tot 2007 aan de slag bij de privézender STV (Spectrum Télévision) in Douala, onder leiding van Mactar Sylla. Hij inspireerde haar om haar opleiding verder te zetten, terwijl ze in tussentijd ook aan diverse internationale producties meewerkt.
In 2007 startte Rosine met haar studies als filmregisseur aan L’INSAS in Brussel, die ze nu aan het voltooien is. In België werkt ze als regie-assistente van Manu Bonmariage en als monteur voor Africalia. Toen ze in 2008 het pad van Mirko Popovitch kruiste, ontstond het idee voor het project “Mavambu”, een portret van de Congolese beeldende kunstenaar Freddy Tsimba. Daarnaast heeft ze ook meerdere kortfilms geregisseerd, waaronder “Ya Ya TOO” in 2009, “Cadeau” in 2010 en “Les portes du passé” in 2011.

Mirko Dragolioub Popovitch is geboren in 1948, het jaar van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en van het stemrecht voor vrouwen in België. Als zoon van een studente aan de theaterschool Cours Simon en een Joegoslavische officier, die ze bij de Bevrijding van Parijs had leren kennen, heeft deze artistieke duizendpoot na zijn opleiding in de fotografie, alle creatieve werkdomeinen verkend.
Als producent van een vijftigtal reportages voor het tv-magazine “Espace Francophone” ; als cineast en maker van kortfilms en documentaires, onder andere “Tango Ya Ba Wendo”, samen met Kwami Zinga (prijs voor de beste documentaire op Fespaco in Ouagadougou in 1995) en “Temps des cerises”, die op het mythische festival van Floreffe in 1979 werd bekroond ; als komiek en humorist (Grote Prijs op het Festival van Rochefort in 1984, samen met Dieudonné Kabongo) ; als initiatiefnemer en coördinator van meerdere internationale evenementen, onder andere de vermaarde “Zinneke Parade” in Brussel en als stichtend lid en bestuurder van diverse culturele verenigingen, is hij niet alleen bezeten door schrijven, maar ook gepassioneerd door muziek.
Hij was 28 jaar lang directeur van het cultureel centrum La Vénerie in Watermaal-Bosvoorde (Brussel) en staat sinds 2006 aan het hoofd van Africalia.

Koop de DVD

Prijs : 15,00 €
Om een DVD te kopen, stuur een email naar : africalia@africalia.be

Technische gegevens

Length : 26’ / Version : French / Subtitles : Dutch-English / Year of Production : 2011 / Coproducers : Africalia/Ti Suka/Kabola Films (DRC) / Direction/Script : Rosine Mbakam & Mirko Popovitch / Images : Viny Mpela, Guy Kabeya, Clarisse Muvuba, Sylvain Winance / Mixing : Rosine Mbakam / Mixing & Sound : Alexandre Davidson