Afrique Créative


In samenwerking met verschillende internationale partners gaat Africalia van start met het programma Afrique Créative, met financiering van het Frans ontwikkelingsbureau (AFD).

Afrique Créative is een incubatie programma voor Afrikaanse culturele en creatieve ondernemingen. Het programma wil geselecteerde ondernemers begeleiden en versterken in hun vaardigheden en wil hen zo ondersteunen om tot een duurzame groei te komen.


Afrique_creative_visuel_depliant2

Afrique Créative, in een paar woorden

Het programma krijgt financiering van AFD en is een initiatief van een consortium bestaande uit Africalia, Investisseurs & Partenaires (I&P), Zhu Culture en Bayimba Foundation.

Het doel is de structurering van het culturele ecosysteem. Om dat te bereiken worden Afrikaanse ondernemingen uit de sector begeleid en gestimuleerd bij de ontwikkeling van hun competenties en er wordt een netwerk uitgebouwd. Afrique Créative richt zich op spelers die creativiteit en ondernemingszin aanmoedigen, zodat ze hun potentieel maximaal kunnen inzetten, werkgelegenheid scheppen en economische groei bevorderen.

In Afrika staat het culturele en creatieve veld als industriële sector, nog in haar kinderschoenen. Maar vormt nu toch al een belangrijke economische hefboomwerking. De creatieve industrie is een speerpunt voor sociale innovatie en heeft een grote impact op gemeenschappen. Het is een niet-vervuilende sector met een onuitputtelijk potentieel en in die zin kan de sector zeker bijdragen aan een duurzamere en eerlijkere wereld.

Afrique Créative voorziet technische begeleiding, maar ook financiële steun om de ontwikkeling van culturele en creatieve spelers een boost te geven.


Afrique_creative_visuel_depliant

Afrique Créative, in praktijk

Wat ? Een incubatieprogramma om ambitieuze ondernemers te stimuleren, hun competenties te versterken en hun ontwikkeling te bevorderen
Voor wie ? Culturele en creatieve ondernemingen
Waar ? In vier landen : Burkina Faso, Marokko, Oeganda en Senegal
Waneer ? De incubatie loopt van september 2019 tot december 2020
In het kort
> Technische versterking door nationale en internationale experts
> Regelmatige begeleiding door mentors
> Bouwen aan een netwerk van mogelijke partners en investeerders
> Groeisubsidie voor de onderneming van 75.000 tot 125.000 euro
> Coaching voor aanvullende fondsenwerving

Meer info : Afrique Créative
Facebook : www.facebook.com/afriquecreative


Afrique_Creative_lancement_senegal_saint-louis
Crédits : Adama Duno Samb

Lancering van Afrique Créative

Op zaterdag 8 juni 2019 werd Afrique Créative officieel gelanceerd in Saint-Louis, Senegal, in aanwezigheid van de Franse ambassade en vertegenwoordigers uit Senegal. De lancering liep parallel met de inhuldiging van artiesten en onderzoekers in residentie van ‘Villa Saint-Louis Ndar’.

Fotoalbum van de lancering : www.facebook.com/pg/afriquecreative


Credits

Het programma Afrique Créative wordt gefinancieerd door het Franse ontwikkelingsbureau (AFD) en uitgevoerd door Africalia, Investisseurs & Partenaires (I&P), Zhu Culture en Bayimba Foundation.