FestBuk, een festival op initiatief van 3 TAMIS in Bukavu


Na twee jaar waarin de COVID-19 crisis culturele activiteiten tot een stilstand bracht, maakte het festival van Bukavu eind juli een comeback. Dit multidisciplinaire festival is een initiatief van 3TAMIS, een partnerorganisatie van Africalia in de regio Bukavu in de DRC.


JPEG - 2 Mo
Crédits : Festbuk

De 11de editie van het festival bood gedurende 4 dagen een reeks culturele evenementen aan met als thema de bescherming van de meest kwetsbaren in de samenleving : kinderen, vrouwen, ouderen en andere kwetsbare groepen. Dit thema omvatte zowel de bescherming van personen als van culturele goederen en cultureel erfgoed.

JPEG - 1.7 Mo
Crédits : Festbuk

Op het menu van de festivalgangers stonden vertoningen van documentaires en fictie films waarvan enkele in de regio werden opgenomen. Een voorstelling van een boek van de dichter Guillaume Bukasa dat vertelt over de realiteit en de discriminatie waaronder mensen met albinisme te lijden hebben. Twee tentoonstellingen van twee kunstenaars : één van Thierry VAHWERE Croco’ aka TV’Croki, een Congolese beeldend kunstenaar over de bescherming van kinderen die slachtoffer zijn van gewapende groepen en één van Neema Kasoki waarin de gevaren die meisjes en vrouwen in hun leven lopen als gevolg van misbruik werden aangetoond.

Fabien Mweze stelde zijn foto’s van superhelden tentoon en traditionele muziek en trommels brachten het publiek aan het dansen. Theater en slam maakten ook deel uit van het programma met Sylvain Kasereka’s « mwanamke Simama Useme » en slamartieste Ester Abumba. Het festival werd afgesloten met een concert van Roi Bayol et Bayol Bande.

Meer info over de festival