Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.

29 maart 2018

Presentatie Africalia

Presentatie Africalia




nieuwe_website.jpgEen samenleving gevoed door cultuur en een alternatieve economie gebaseerd op creativiteit is geen droom. Dat is het doel van het nieuwe culturele samenwerkingsprogramma van Africalia in Afrika.

Bovendien stelt Africalia zich voor het eerst in meer dan 10 jaar weer open voor België en de Belgische culturele sector in het kader van een programma van Education for Global Citizenship and Solidarity (ECMS). Achter dit acroniem schuilt de wens van mensen die in verschillende artistieke disciplines werken om culturele vermenging betekenis te geven en onze meervoudige identiteiten te combineren.

Al deze nieuwe functies zijn te ontdekken op de nieuwe website van Africalia, een showcase voor de activiteiten die door de partners en het team worden georganiseerd in het programma 2018-2021.

Verlaten en verwaarloosd, is het van vitaal belang om kunst en cultuur weer centraal te stellen in ons denken over de samenlevingen die we willen zien.




CNA Afrika
CNA Afrika

Debat: "Cultuur en creativiteit als vectoren voor verandering in België en Afrika

Voor welke uitdagingen staat culturele samenwerking vandaag de dag? Wat is de positie van Africalia hierin? Tijdens deze presentatie zullen de partners van Africalia een sleutelrol spelen. Ze zijn actief op het terrein en kennen de problematiek door en door. Ze kunnen getuigen van het nut en de impact van hun activiteiten - op lokaal, nationaal, regionaal en/of continentaal niveau - en hun mening geven over de thema's die in het Africalia-programma aan bod komen:

* Cultuur en creativiteit als drijvende krachten achter verandering
* Artistieke mobiliteit
* Toegang tot markten

Sprekers zijn onder andere : Frédéric Jacquemin (Directeur van Africalia - België)Faisal Kiwewa (Directeur en oprichter van Bayimba Foundation - Oeganda)Wend-Lassida Ouedraogo (Coördinator van CNA Afrique - Burkina Faso) en Christophe Galent (Directeur van de Hallen van Schaarbeek - België). De bijeenkomst wordt geleid door Annabelle Van Nieuwenhuyse. (Presentator - België).

Het debat wordt in het Frans gevoerd.

Deze presentatie wordt gevolgd door een cocktailreceptie.




Inschrijven voor de presentatie

Deelname is gratis, maar je moet je wel registreren om de presentatie bij te wonen.
Bevestig uw aanwezigheid uiterlijk op 23/03/2018 per e-mail aan event4@africalia.be of telefonisch op +32 (0)2 412 58 80.




Praktische informatie

Datum : 29 maart 2018, 10.30 uur
Locatie: La Bellone, Flandrestraat 46, 1000 Brussel
Vervoer : metro De Brouckère / Sainte Catherine of tram 3 en 4 Bourse
Parkeren : Q-park, Nieuwe Graanmarktplein 2, 1000 Brussel




De sprekers

Portret van Frédéric Jacquemin
Portret van Frédéric Jacquemin
Frédéric Jacquemin Voordat hij directeur werd van Africalia, was Frédéric Jacquemin deskundige op het gebied van cultuurbeleid bij het secretariaat van de Groep van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. In deze functie coördineerde hij het ACP Cultural Observatory, waar hij van 2009 tot 2012 studies uitvoerde naar creatieve industrieën en cultureel beleid in ACP-landen. Hij heeft ontwikkelingsinitiatieven en trainingen in cultureel bedrijfsmanagement in Afrika ten zuiden van de Sahara ontworpen voor de Hicter Foundation en organisaties als de Belgische Technische Coöperatie, het Observatorium voor Cultureel Beleid in Afrika en de Organisation internationale de la Francophonie. Frédéric Jacquemin behaalde een M.A. in Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Université Catholique de Louvain en een M.A. in Bedrijfskunde aan het Institut E. Solvay-Université Libanon. Solvay-Université Libre de Bruxelles.








Portret van Faisal Kiwewa Bayimba
Portret van Faisal Kiwewa Bayimba
Faisal Kiwewa Faisal Kiwewa is de oprichter van de Bayimba Cultural Foundation. Samen met een getalenteerd team is hij erin geslaagd om de Oegandese kunstscène te transformeren van een nogal statische staat naar de huidige dynamische staat. Als onderdeel van Bayimba heeft Faisal een reeks festivals georganiseerd, van het Bayimba International Festival of the Arts (11e editie) tot verschillende festivals in heel Oeganda (tussen 2010 en 2015). Hij speelde een belangrijke rol bij de lancering van het regionale forum DOADOA East African Performing Arts Market (6e editie) en het Kampala International Theatre Festival (4e editie), en meer recentelijk bij het nieuw leven inblazen van het Amakula International Film Festival en Dance Week Uganda. Hij wordt regelmatig gevraagd om op te treden als programmadirecteur, organisator, commissielid of jurylid voor verschillende festivals en evenementen over het hele continent, en is regelmatig gastspreker en trainer.




Portret van Wend-Lassida CNA Afrique
Portret van Wend-Lassida CNA Afrique
Wend-Lassida Ouédraogo Wend-Lassida Ouédraogo studeerde literatuurwetenschap en cultureel management en administratie aan de Universiteit van Ouagadougou in Burkina Faso. In 2013 behaalde hij een DEA in Taalwetenschap aan de Universiteit van Ouagadougou. Hij heeft ook een master in projectmanagement van het Institut Supérieur d'Informatique et de Gestion (ISIG), nu de Université Aube Nouvelle. Hij ontdekte de Cinéma Numérique Ambulant (CNA) in Koudougou via de vereniging Loniya, die al activiteiten organiseerde met CNA Mali. In 2006 werd CNA Burkina opgericht en werd hij voorzitter. Daarna werkte hij enkele jaren bij Espace Gambidi als beheerder en verantwoordelijk voor de culturele programmering. In 2009 werd hij coördinator van CNA Afrique, een netwerk van verschillende CNA-structuren. Deze functie bekleedt hij vandaag de dag nog steeds.








Portret van Christophe Galent - Les Halles
Portret van Christophe Galent - Les Halles
Christophe Galent De afgelopen dertig jaar heeft Christophe Galent gewerkt op verschillende podiumkunstenpodia in Frankrijk, waaronder stadstheaters, creatieve centra en nationale podia. Hij was secretaris-generaal van Le Volcan, een van de grootste theaters van Frankrijk, en projectmanager voor het OFF d'Avignon. Hij is (co-)redacteur van verschillende collectieve werken (l'Art en Difficultésmet Cassandre/Horchamps ; Creatie producerenmet Cantarella, Comolli, Fisbasch, Françon, Jourdheuil, Lagarde, Milin, Mondzain, Tsaï...), en was co-regisseur van Cultuur: sterke punten en uitdagingen van de 21e eeuw. Hij was lid van deskundigencommissies in Frankrijk en België en leidt nu Les Halles de Schaarbeek, een van de belangrijkste theaters in Brussel, en heeft de productiecapaciteit ontwikkeld. Als lid van het Internationaal Artistiek Comité van MASA werkt hij samen met het festival en de OIF om technische opleidingen in Afrika te ondersteunen.

recente artikelen

abonneer u op onze

Nieuwsbrief